У ЄС є три країни, які не хочуть Україні давати статус кандидата – Стефанішина

Фото: Lb.ua

Віцепрем’єр-міністерка з євроінтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що в ЄС є сім країн, які говорили про інші формати для України, а не статус кандидата. Передусім три з них поки не хочуть давати «зелене світло» для Києва, зазначила Стефанішина у четвер, 9 червня, під час візиту до Брюсселя, повідомляє DW.

«У цілому приблизно сім країн Євросоюзу – це не східноєвропейські та не балтійські країни, як ви можете собі уявити, – висловлювали пропозиції щодо якогось іншого формату, пропонуючи екстракандидатство чи умовне кандидатство. Було дуже багато різних пропозицій, але, фактично, є три основні країни, які сьогодні не хочуть давати зелене світло для України», – розповіла вона.

Віцепрем’єрка не назвала ці країни, додавши: «Якщо ви не хочете, щоб рішення було ухвалено 24 числа, то давайте я їх назву, і ми будемо сидіти та обговорювати». Ідеться про саміт 23-24 червня, на якому можуть ухвалити рішення щодо статусу кандидата. «Я впевнена, що 24 червня жоден з лідерів Європейського Союзу не зможе сказати Україні «Ні», – водночас зауважила Стефанішина.

Під час своєї поїздки до Брюсселя вона намагається розвіяти сумніви скептичних країн. Зокрема вона вказує, що Україна виконала 65-70 відсотків зобов’язань за угодою про асоціацію та створила систему антикорупційних органів. Стефанішина переконує, що будь-які варіанти, крім статусу кандидата, «послаблять сам ЄС».

«Ми наполягаємо, що рішення про надання Україні статусу кандидата – це лише початок процесу, і не треба весь свій політичний скептицизм і капітал витрачати на протистояння цьому. Це початок процесу, це шанс, яким Україна або скористається або не скористається», – підсумувала віцепрем’єрка.

оренда квартири Львів

Новини