Україна повернула тіла 30 полеглих захисників

Фото: Мінреінтеграції України

12 липня у Запорізькій області Україна повернула тіла 30 полеглих українських захисників.

Про це повідомив уповноважений з питань зниклих безвісти Олег Котенко.

Тіла 30 українських військових будуть передані їх родинам для гідного поховання.

«Операція проводилась в Запорізькій області за співпраці Уповноваженого, ГУР МОУ, СБУ, ГШ ЗСУ та інших силових структур України.

Процес повернення тіл відбувається відповідно до норм Женевської конвенції.»

Як розповів Олег Котенко Суспільному, Україна отримала понад 400 тіл військовослужбовців у межах обмінів з Росією, переважно – загиблих на «Азовсталі». Більшість вже опізнали. Ідеться про низку обмінів після повномасштабного вторгнення РФ в України.

«Люди, які розуміли, що їхні рідні могли там загинути, здавали ДНК. Якщо зараз ми будемо забирати більшість людей не з Азовсталі, то там буде більше випадків, коли є тіло, але не здали ДНК. Тому коли я веду перемовини, то є домовленість з Росією писати про те хоча би звідки тіло – це Луганський напрямок, Волноваха чи це харківський напрямок тощо. Бо дуже багато тіл без документів, ми не знаємо хто вони», – розповів Котенко.

За його словами, тіла військових потрапляють в один з трьох моргів – у Києві, Дніпрі або Харкові, у планах – додати морг у Запоріжжі. Родичі можуть здати тест на ДНК у будь-якому місті країні, результати потрапляють у єдину базу.

оренда квартири Львів

Новини