Україна просить країни НАТО навчати льотчиків ЗСУ керувати F-15 та F-16

Фото: Ukrmilitary.com

Українська влада під час перемовин із західними партнерами наполягає, що варто якомога швидше почати навчання льотчиків Збройних сил України на західних літаках.

Про це повідомляють джерела «Української правди» серед українських посадовців, поінформованих про перебіг перемовин із західними партнерами

«Ми кажемо: давайте ми уже відправимо до вас пілотів учитись літати на ваших літаках. Бо скоро ж все одно вони сюди полетять, хоч ви й опираєтесь».

Співрозмовник пояснив, що західні партнери спершу опиралися пропозиціям постачання до України західного озброєння. Вони передавали свої запаси озброєння радянського зразка, посилаючись, зокрема на те, що українським військовослужбовцям спершу треба здобути навички володіння західним озброєння тощо.

Однак, коли уряди країн Заходу передали до України всі запаси зброї радянських часів, постало питання щодо того, який тип озброєння передавати в подальших пакетах допомоги. До прикладу, західні партнери вичерпали всі можливі джерела і шляхи постачання боєприпасів калібру 152 мм для радянських гаубиць.

Тому після певного моменту Захід погодився постачати до України «натівські» гаубиці калібру 155 мм, що робить озброєння українських підрозділів сумісними з підрозділами НАТО.

Співрозмовники у владі вважають, що, зрештою, всі запити й пропозиції від України до партнерів на Заході справджуються. Тож, українські посадовці сподіваються на постачання літаків, зокрема американських винищувачів F-15 i F-16. Аби доцільно використати час, українські перемовники просять Захід почати навчання українських пілотів уже зараз.

Нагадаємо, 13 квітня адміністрація президента США Джо Байдена ухвалила рішення передати Україні 18 гаубиць калібру 155 мм і 40 тисяч боєприпасів до неї. 21 квітня в новому пакеті збройної допомоги влада США додала ще 72 гаубиці, 144 тисячі боєприпасів до неї та 72 тактичні машини для їхнього буксирування.

Станом на початок травня, західні військові інструктори завершили курс тренування понад 200 українських артилеристів на зразках гаубиць калібру 155 мм.

Станом на 9 травня, майже всі з обіцяних 90 гаубиць типу М777 вже були завезені на територію України.

Увечері 10 травня Палата представників США підтримала виділення 40 мільярдів доларів на широку програму посилення України та країн Східної Європи перед обличчям російської загрози.

9 травня президент Байден підписав закон про «ленд-ліз» для України, відкривши можливість для швидкого постачання будь-якого типу озброєння в Україну.

оренда квартири Львів

Новини