Українські оперні співачки записують «Колискові для солдата»

Фото: Ruslan Lytvyn

Щоб підтримати бойових дух українських воїнів, найкращі оперні співачки України почали записувати твори українських композиторів та обробки народних пісень і виставляти їх в онлайн-проєкті «Колискова для солдата».

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів ініціатор проєкту Петро Радейко.

Ідею, за його словами, йому «підкинули» самі військові.

«Подзвонили хлопці з передової і в момент якогось затишшя попросили нашу солістку заспівати щось на телефон. І в мене виникла думка, що треба зробити проєкт для музичної релаксації, для відпочину думками. І народилась назва: «Колискова для солдат». Спочатку були ідеї заспівати класику, але в процесі роботи ми зрозуміли, що співати щось чуже зараз ми не маємо права», – говорить співак.

Символічним вибрали також місце зйомок – укриття оперного театру чи технічні приміщення, де доводиться ховатися артистам під час повітряних тривог. «Ми його трошки підсвітили, додали комунікацій і перша ластівка полетіла», – пояснює Петро Радейко.

Першу пісню в проекті – «Маєва нічка» в обробці львівського композитора Анатолія Кос-Анатольського виконала солістка Львівської національної опери Маріанна Цвєтінська (сопрано). Загалом виконавці вже записали 6 пісень, але виставляти їх будуть поступово. Як наголошує Петро Радейко, бюджету на це немає, це волонтерська робота працівників Львівської опери.

Планується, що солістки запишуть 12 творів, з яких потім зроблять диск: «Колисанки від Львівської опери».

оренда квартири Львів

Новини