Українських онкохворих рятували завдяки гуманітарній допомозі, – Олег Дуда

Фото: smg.if.ua

З початком війни кількість онкохворих на Львівщині подвоїлась через внутрішньо переміщених осіб. В той же час постачальник медикаментів, який знаходився в Києві, був заблокований. Допомогла львівським онкологам гуманітарна допомога. Про це в ефірі «Першого Західного» розповів депутат Львівської обласної ради і заступник головного лікаря з хірургічної роботи Львівського онкологічного регіонального центру Олег Дуда.

«В нас було вдвічі більше людей на променеву терапію, на хіміотерапію. Але ми це витримали. На початку були проблеми з медикаментозним забезпеченням тому, що вся логістика була з Києва, а він в один момент був відрізаний, і не можна було їх доставити. Більше того, препарати були розраховані тільки на населення Львівщини. А тут ми отримали ще так раз населення з Київської, Харківської і інших областей», – сказав лікар.

Врятували ситуацію західні фармацевтичні компанії-донори, які надіслали гуманітарну допомогу. За два тижні, за словами лікаря, проблему вдалось вирішити.

«Люди отримали хороше, якісне лікування. Це лікування було навіть краще, аніж до війни. Тому, що дуже дорогі препарати були надані для людей, які почали таку терапію», – додав Олег Дуда.

Щоб витримати навантаження, в львівському онкоцентрі також змінили принцип роботи: всі хірургічні втручання при доброякісній патології відклали, а брали виключно злоякісні новоутворення.   

Також лікар розповів, що українські медики разом з польськими колегами мали розмову про те, як далі допомагати Україні. Вирішили, що ті українці, які перетнули кордон – лікуються там. В Польщі лікування безкоштовне, наголосив лікар.

«Ми їм допомагали з перекладами, з розумінням того, як можна лікувати хворих, які не мають жодного документа. Люди на словах розказували, що вони почали лікування, а яке – пояснити не могли, документації нема, бо вона знищена», – сказав лікар. 

З іншого боку, українські і польські лікарі домовились, що ЄС буде допомагати українським лікарням, щоб пацієнти могли лікуватись і тут тому, що логістика проживання для таких хворих є легшою в Україні.  

Водночас зараз, за словами Олега Дуди, пік навантаження на львівських лікарів спадає і навіть помітна тенденція повернення пацієнтів додому, переважно, хворих з Київщини.

оренда квартири Львів

Новини