Україну можуть прийняти за спрощеною процедурою у Банк розвитку Ради Європи

Фото: Укрінформ

Банк розвитку Ради Європи (БРРЄ) прийняв рішення про спеціальні умови якнайшвидшого набуття Україною членства у цій фінансовій установі. БРРЄ також виділив кошти на підтримку українських біженців у Німеччині та Литві.

Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

За його словами, набуття членства у БРРЄ відкриє Україні додаткові можливості для забезпечення житлом українців, які постраждали від війни, надання соціальних послуг та відбудови зруйнованої соціальної інфраструктури, зокрема лікарень, шкіл та дитячих садочків.

Адміністративна рада Банку схвалила п’ять нових позик на €465 млн, більша частина яких буде спрямована на підтримку біженців з України в країнах-учасницях БРРЄ. Серед іншого йдеться про розміщення українських біженців у приймаючих громадах, надання екстреної допомоги, гуманітарні заходи тощо.

Зокрема, у Німеччині державний банк розвитку Північної Рейн-Вестфалії отримав €200 млн для часткового фінансування програми житла для біженців, що допоможе муніципалітетам у придбанні, будівництві та модернізації житла для українських біженців.

Уряду Литви Банк надасть €120 млн для підтримки близько 30 тис. українських біженців, серед яких 13,5 тис. дітей. Позика буде використана відповідними міністерствами та громадами, які надають першочергову підтримку, головним чином у формі фінансової допомоги та/або грошових виплат на освіту, охорону здоров’я та соціальне забезпечення. Також з цієї суми буде профінансована стипендія 700 українських студентів.

Також муніципалітет Каунасу отримав €25 млн, які допоможуть місту підтримати 10 тис. зареєстрованих українських біженців. Влада міста забезпечує біженців житлом, харчуванням, психологічною та соціальною допомогою, освітою для дітей та пошуком роботи для дорослих.

Банк розвитку Ради Європи заснований 1956 року вісьмома державами – членами Ради Європи для вирішення проблем біженців, з якими Європа зіткнулася після Другої світової війни. Головна мета житлових проєктів Банку – сприяти доступу до достойного і доступного житла для малозабезпечених і осіб середнього достатку через надання позик або зменшення дефіциту житла (будуючи нове житло або відновлюючи наявний житловий фонд).

Із 1956 року загальна сума схвалених проєктів Банку в житловому секторі сягає 11 млрд євро. Наразі Банк розвитку Ради Європи реалізує 13 проєктів в Албанії, Боснії та Герцеговині, Республіці Молдова, Чорногорії, Румунії, Сербії та Македонії.

оренда квартири Львів

Новини