Уряд Німеччини скоротив військову підтримку України попри обіцянки протилежного – Welt

Фото: DW

Уряд Німеччини попри обіцянки не збільшив військову підтримку України, опозиція вважає таку поведінку ганебною.

Про це повідомляє Die Welt, пише «Європейська правда».

У понеділок канцлер Олаф Шольц заявив: «Ми підтримуватимемо Україну – стільки, скільки вона потребуватиме цієї підтримки: економічно, гуманітарно, фінансово та через поставку зброї».

Однак, як зазначається, дії уряду не відповідають його заявам.

Як зазначає видання, скорочення поставок випливає зі списку поставленої до Києва зброї, який сам федеральний уряд опублікував 21 червня.

Відтоді його тричі оновлювали та доповнювали новими товарами, за чим стежило Welt. Зазначається, що за останні три тижні Україна отримала дві поставки. У перший тиждень липня Київ отримав з Німеччини 42 тисячі сухпайків. Друга поставка включала 102 неброньовані автомобілі.

Опозиція різко розкритикувала відсутність подальших поставок. «Публічні слова та дії в федеральному уряді різко відрізняються. Це ганьба», – сказав Торстен Фрай, парламентський секретар фракції ХДС в Бундестазі.

«Демонстративне небажання федерального уряду постачати зброю завдає шкоди репутації Німеччини. Коаліція закриває очі на те, що демократія та свобода зараз захищаються саме на сході та півдні України» – заявив він.

На запитання, чи «зброя», поставлена за останні три тижні, відповідає їхнім власним очікуванням, зовнішньополітичний речник парламентської групи СДПН Нільс Шмід сказав «Так».

За його словами, «треба розглядати підтримку західного співтовариства, включаючи пакет ЄС на 500 мільйонів євро, ухвалений в понеділок, як загальний пакет».

Однак Шольца критикують не тільки в опозиції, а й в коаліції, зокрема, у вільній демократичній партії. «Хоча економічна, гуманітарна та фінансова підтримка Німеччини є взірцевою, канцлер не може переконливо виправдати своє небажання постачати важке озброєння», – сказав речник ВДП з оборонної політики Александр Мюллер.

Останній раз Німеччина здійснювала істотне постачання зброї до України чотири тижні тому. 21 червня в Україну прибули сім самохідних гаубиць, обіцяних Києву на початку травня. Згідно зі списком федерального уряду, вони були доставлені 28 червня разом із новими боєприпасами, ще 5000 шоломами, обладнанням для боротьби з безпілотниками та запасними частинами до автомобілів.

До цього федеральний уряд уже зводив обсяг своєї військової підтримки до мінімуму. Як видно з доступних світу інвентарних списків, з 30 березня до середини червня в Україну прибули лише невеликі пристрої. Це радіостанції, ручні гранати, деталі кулеметів, детонаційні шнури та «запальники».

Нагадаємо, міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт у вівторок заявила, що Берлін продовжить підтримувати Україну у війні з Росією, але попередила, що в Бундесверу закінчується запас озброєнь.

оренда квартири Львів

Новини