Увічнення пам’яті зруйнованих міст потребує витримки часу, – Юліан Чаплінський

Фото: ТСН

Український архітектор і блогер Юліан Чаплінський пропонує відбудову зруйнованих війною міст почати з побудови стратегії, а не тактики. Для цього він разом з групою міжнародних архітекторів, яку очолюють урбаністи з Нідерландів, напрацьовують Маніфест архітекторів.

Про це Юліан Чаплінський розповів в ефірі «Першого Західного».

За його словами, Маніфест мав би стосуватися принципів того, про що ці міста: про людей, екологію, людський масштаб споруд. А також мав би обмежити спекулятивне житло тому, що зараз, на його думку є загроза, що забудовники, які взялись активно працювати з Офісом Президента і мерами, можуть створити щось не дуже вдале.

«Я сподіваюсь, що захід, який буде донатити гроші на відбудову, просто поставить умову: давайте вже без спекуляцій, без швидких рішень, швидких господарників, давайте почнемо зі стратегічних планів на 5-10 років. Тому, що спершу міста повинні почистити транспортний каркас, збудувати екологічну систему, яка буде забезпечувати сталий розвиток міста і тільки потім вже вирішувати: житло чи не житло, чи садок…», – розповідає архітектор.

Водночас він зауважує, що не проти типового житла, але за те, щоб цікавішою була громадська забудова: школи садки, ЦНАПи, міські ради.

«При Мінрегіоні запропонували створити дорадчу раду, яка би напрацювала оновлене завдання для житла і оголосити архітектурний конкурс на якісь типові речі, які можна забудовувати в містах, де просто нічого нема і так стимулювати архітекторів. Але це більше про тактику, а не про стратегію. І це тому, що треба вже. І якийсь умовний мер може взяти рішення і адаптувати до своєї місцевості», – говорить Юліан Чаплінський.

Але він вважає, що все-таки треба стратегічно  щось змінювати, наприклад, модерністичні підходи з великими проспектами в знищених радянських містах.

«В Маріуполі я був приголомшений тим, що між містом і морем йде залізниця. Тобто, в урбаністів в пріоритеті була «Азовсталь», а вся логістика і інше було під це підлаштовано. Якщо місто буде відбудовуватись, я вважаю, що це треба переглянути і взагалі змінити мотто з «міста металургів» на «місто біля моря», – розмірковує архітектор.

Він також переконаний, що з увічненням пам’яті теж варто почекати. На його думку, до кожного міста має бути свій підхід: в одному – це можуть бути залишені музеєфіковані руїни, в інших – буквально якісь меморіали.

«Моя особиста думка, що такі речі потребують витримки: щоб пройшло 5-10 років, пройшла якась дискусія і виникло вже усталене ставлення. Тільки тоді пам’ятники виходять дуже змістовні і сильні. Але думаю, що ми не обійдемося без масового бажання ставити бронзових солдатів з прапорами», – вважає Юліан Чаплінський.

оренда квартири Львів

Новини