В ОПУ назвали дивним, що місія МАГАТЕ пробула на ЗАЕС лише 2 години

Фото: ОПУ

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк вважає, що місія МАГАТЕ за дві з половиною години, які вона пробула на території Запорізької атомної електростанції 1 вересня, мало що встигла побачити.

Про це він заявив в ефірі національного телемарафону, повідомляє Українська правда.

«Це виглядає дуже дивно, на мій погляд. Українська сторона вважає, що коли місія такого рівня, – а це насамперед інженерна, ядерно-фізична місія, яка приїхала не просто подивитися на територію їдальні або певних залів, – а місія, яка має конкретні алгоритми вивчення того, що відбувається з механізмом управління такою складною інфраструктурою, якою є атомна електростанція.

Чи є там небезпека для контурної безпеки – радіаційної, ядерної і в якому взагалі стані реактор знаходиться. Тому дивно, що всього 2 години.

Але МАГАТЕ каже, що залишить певну кількість своїх членів на постійній основі там. Будемо дивитися.

Але все одно: 2 години ще й за умови, що довкола крутяться росіяни, які розповідають, що тут щось прилетіло, там яблуко впало і таке інше – мені видається, що з тих двох з половиною годин, які комісія перебувала на станції в повному складі, можна було тільки послухати дивні казки у виконанні представника «Росатома». Не більше».

Подоляк додав, що треба все ж почекати звіту МАГАТЕ.

При цьому він зазначив, що росіяни «маскують» свої удари по станції і хочуть створити певні складнощі для МАГАТЕ, щоб її місія не почувалася безпечно і реагувала по-іншому.

«Вони сьогодні взагалі використовували атаку з гелікоптерів по території Енергодара, а потім придумали історію про якийсь десант, диверсантів, щоб замаскувати ці удари. Це знову ж таки була програма психологічного тиску», – сказав радник голови ОП.

Подоляк зазначив, що на ЗАЕС під час візиту місії МАГАТЕ була певна кількість російських журналістів, яких Росія не мала б завозити, якби боялась обстрілів з боку України. За його словами, місії МАГАТЕ показали залишки нібито українських снарядів – але це «постановочка».

Нагадаємо, місія МАГАТЕ добирался до ЗАЕС досить довго, росіяни не надали їй спецперепусток – і 14 експертів потрапили на захоплену станцію лише 1 вересня і пробули там кілька годин, після чого на АЕС лишилося 5 представників місії.

оренда квартири Львів

Новини