В російсько-українськй війні відчувається безкарність, – письменник Дорж Бату

Фото: starylev

Американці ще не втомились підтримувати Україну. Вони – емпатичні люди і вони знають, що відбувається. Тому дуже підтримують Україну. Про це в ефірі «Першого Західного» розповів письменник, журналіст, який раніше жив в Україні, а зараз мешкає в США, Дорж Бату (Андрій Васильєв).

Він розповідає, що не все, про що пишуть американські ЗМІ, відображає справжню картину ставлення американців до України. За його словами, за кадром залишається, наприклад, рутинна робота української діаспори, зокрема громадян США зі своїми представниками в Сенаті і Конгресі.

«Від них залежить, чи підтримає Сенат чи Конгрес пакет допомоги. Тому, що ми постійно в переписуємся з ними, повідомляємо про новини, просимо про законодавчі ініціативи, просимо підтримати ті чи інші рахунки. І наші представники в Конгресі і Сенаті бачать, що це все потрібно їхнім виборцям. А виборці наразі хочуть вирішення і закінчення війни», – говорить Дорж Бату.

Він також вважає, що вживати якихось заходів американських урядовців спонукає і той тиск, який чинять українські дипломати і президент.

До України письменник приїхав вже вдруге за час війни. Раніше він вже побував на Київщині та в інших постраждалих регіонах, і розповідає про те, що його найбільше вразило.

«Розбиті села на Київщині, дорога з якої не можна було з’їхати, блокпости і порожній Київ. Це був травень. Це було дуже важко. Не можу собі уявити, що тут було у березні», – сказав Дорж Бату.

Сам він, будучи військовим журналістом, неодноразово бував у гарячих точках і може порівняти війни в різних країнах. В Україні, за його словами, війна є більш масштабною.

«І в чеченську війну гинули цивільні, і в Сербії гинули цивільні. Але зараз це більш масштабно, більш відверто. Зараз відчувається безкарність. І таке відчуття,що росіяни нічого не бояться. Але це не так, насправді. Вони дуже сильно бояться. І, мабуть, через це війна є більш жорсткішою», – вважає письменник.

Він також каже, що його дуже вразила висока мотивація в українських військових. При перевагах противника у кількісних показниках живої сили і зброї, «вони тримають бойовий дух так, що бойовий дух росіян дуже стрімко падає вниз», зазначає Дорж Бату.

Цього разу до України письменник приїхав, щоб презентувати нову книгу «Коко 2.0» – про карколомні пригоди легендарної французької модельєрки Коко Шанель у Нью-Йорку ХХІ століття.

Він також є автором чотирьох романів, які стали бестселерами в Україні: «Франческа. Повелителька траєкторій» (2018), «Франческа. Володарка офіцерського жетона» (2019), «Моцарт 2.0» (2020) та «Таємниця старого Лами» (2021)

оренда квартири Львів

Новини