Новини

В Україні вже місяць діє пенсійна реформа. Перші підсумки

Нові суми й нові правила гри – уже місяць в Україні діє пенсійна реформа. За цей час пенсіонери встигли отримати доплати. Але якщо для одних вони стали подарунком, для інших – розчаруванням. Суми у кожного інші, різниця сягає від двохсот до тисячі гривень. Однак пенсіонери навіть підвищені пенсії вважають занадто малими.

У пенсійному фонді пояснюють: найбільше підвищення отримали ті українці, які стали пенсіонерами до 2008 року.

 

Для визначення доплат до пенсії використовують таку формулу:

Індивідуальний коефіцієнт зарплатні конкретної особи множать на середню заробітну плату і на коефіцієнт страхового стажу.

Індивідуальний коефіцієнт зарплатні вираховуємо так: додаємо відрахування до пенсійного фонду за всі роки і ділимо цю суму на кількість відпрацьованих місяців

Щодо коефіцієнту стажу, то якщо ви пропрацювали 20 років, цифра буде 0,20, якщо 35, 0,35 і за аналогією.

У ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області пояснюють, ті, хто мали великий страховий стаж, великий заробіток і відповідно високий коефіцієнт цього заробітку, то в них відповідно відбулося значне підвищення. Іншим дісталося менше.

Молоді ж пенсіонери під дію реформи взагалі не підпадають, адже отримали виплати вже з урахуванням нової середньої зарплати.

Підвищення пенсій не отримали також працівники силових структур та держслужбовці. За словами Галини Левицької, заступника начальника ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області, таке ж саме осучаснення виплат для пенсіонерів силових органів відбудеться з 1.01.2018 року.

У перспективі і збільшення мінімального страхового стажу – до 2028 року для жінок він складе 30 років, для чоловіків – 35. А вже з січня наступного року право на призначення пенсії матимуть лише ті, у кого буде 25 років страхового стажу і більше. За потреби його можна буде докупити. Належатиме до  стажу і відпустку для догляду за дитиною.

“Декретна відпустка буде входити (до стажу – ред.), розробляється спеціальний проект і з першого січня 18-го року буде входити. По догляду за дитиною до трьох років, якщо оформлений догляд за дитиною також входить, якщо сплачує соціальний захист, сплачує внески, також зараховується до стажу”, – зазначає заступник начальника Личаківського об’єднаного управління пенсійного фонду України Орися Бесага.

Залишити відповідь