Валіза – це не тільки символ подорожі і канікул, – Христина Береговська

Фото: УМР

В парку на Валах, поблизу Порохової вежі у Львові, облаштують мистецьку інсталяцію, яка називається «Валіза». Авторка ідеї мистецтвознавець Христина Береговська розповіла про  мистецький проєкт в ефірі «Першого Західного».

На її думку, валіза вже втратила конотацію символу мандрівки, щасливої подорожі, канікул, а набула нової: втечі, біженства, втрати житла.

«Проєкт «Валіза» присвячено людям, які втратили свій дім. Взявши валізку і спакувавши там все своє життя, вони намагались добратись до безпечної зони. Частині це не вдалось, як деяким мешканцям Краматорська. І самотні валізи залишились на тому вокзалі без своїх господарів. Але також багато щасливих валізок чекає на Заході України чи по інших світах, щоб з нетерпінням повернутись додому», – говорить Христина Береговська.

Ідея зробити мистецький проект у неї виникла після того, як побачила залишені валізи на вокзалі в Краматорську. Також в розмовах з переселенцями вона помітила, що вони досить часто згадують про валізу: «наша валіза вже спакована, чекає повернення», «ми не розпаковуємо свою валізу». Після того вона порадилась з митцями, архітекторами і вони вирішили створити мистецький проєкт.

За задумом, ця інсталяція складатиметься з силуетів трьох великих валіз, до 3 метрів заввишки.

«Це будуть силуети валіз, але всередині в них будуть зруйновані будинки, ракети і сонце, яке високо, яке сідає і яке вже зайшло.  І будуть також силуети людей: родина, мама з дитиною, з домашнім улюбленцем, які начебто виходять з цих валіз. І це буде така повноцінна композиція», –розповідає Христина Береговська. За її словами, інсталяція не буде сумною. Вона буде поліхромна, в яскравих кольорах.

З’явитись проект має в п’ятницю ввечері, 20 травня.

оренда квартири Львів

Новини