Велику дозу йоду не можна вживати завчасно до радіаційної аварії, –лікарка Оксана Коноварт

Фото: focus

Через бойові дії, які росіяни ведуть на Запорізькій АЕС, залишається загроза аварії. Якщо це станеться, то величезну територію України може охопити радіація. Найбільше, під час радіаційного викиду, страждає щитоподібна залоза людини, яка поглинає радіоактивний йод з повітря.

Про те, як її захистити – в ефірі «Першого Західного» розповіла лікарка-ендокринолог Оксана Коноварт.

За її словами, передовсім треба слухати повідомлення від державних органів влади. Якщо нам скажуть, що стався викид радіації – в українців буде 6 годин для того, щоб прийняти необхідну дозу йодиду калію. Зокрема, дорослі повинні отримати одну таблетку з дозуванням 125 мг, діти – половину дози – 62 мг. Дуже маленьким дітям можна нанести на тіло сітку з розчиненої у воді таблетки йоду.

«Але хочу наголосити. Ніхто наперед йод не вживає, щоб попередити поглинання радіоактивного йоду. Це є одноразове приймання для того, щоб заблокувати щитовидну, щоб вона не приймала йод з навколишнього середовища. Ця доза в тисячі разів більша від тої, що ми щоденно приймаємо. Відповідно, якщо вживати завчасно велику дозу в міліграмах, щитовидна залоза заблокується так, що ми будемо мати проблеми в майбутньому», – каже лікарка.

За її словами, йодними препаратами у випадку аварії, держава має забезпечувати. Якщо цього не буде, то можна використати спиртовий розчин йоду. Тоді у половині склянки води чи молока  можна розчинити 44 краплі йоду для дорослих, та 22 краплі – для дітей.

Але вона наголошує, що обов’язково треба слухати повідомлення відповідних органів  про те, коли  сталась аварія і в яку сторону дме вітер, відтак, яким областям треба вживати йод. Всім цього робити не рекомендується. Наприклад, найбільша загроза радіаційного випромінювання є для областей на відстані 500 км від станції. Львівщина розташована майже за 1000 км від станції.

оренда квартири Львів

Новини