Верещук закликала виїхати з окупованих Запорізької й Херсонської областей: Будуть бої

Фото: Фокус

Віцепрем’єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликає мешканців окупованих районів Херсонської й Запорізької областей евакуюватися всіма можливими способами.

Про це вона заявила в ефірі телемарафону, повідомляє Українська правда.

«Як би важко не було на території, яка сьогодні підконтрольна українському уряду… все одно в будь-якому випадку перебування на території Херсонської чи Запорізької області в рази гірше і в рази небезпечніше».

«Навіть якщо їх буде депортовано в Росію, ми все одно знайдемо можливість допомогти людям повернутись. Навіть якщо доведеться через Крим, коли ми говоримо про Херсонську область – це треба робити, треба рухатися в даному напрямку. Треба шукати можливість виїхати, бо наші Збройні Сили будуть деокуповувати. Це будуть величезні бої. Я не хочу нікого лякати, всі і так все розуміють».

Віцепрем’єр закликала «евакуйовуватися всіма доступними способами».

На питання, чи є зараз можливість евакуації з окупованого півдня України, Верещук сказала: «Є, і люди про неї знають. Горизонтальна система комунікацій дуже добре діє. Ті, хто виїхали, мають і знають шляхи. Волонтери, ми долучаємось. Я не буду зараз публічно про це говорити, тому що це безпека людей, які сьогодні там везуть наших людей, евакуюючи їх з цього пекла, в якому вони опинилися».

Віцепрем’єр пояснила, що ворог використовує українців на окупованих територіях як живий щит.

«Наша артилерія мусить працювати, бо деокупація включає в себе збройне застосування сили. І якщо там є цивільні люди і, не дай боже, жінки і діти, уявіть, як себе повинні поводити наші Збройні Сили», – сказала вона.

Крім того, Верещук розповіла, що в місті Пологи Запорізької області «вже є повідомлення, коли хочуть забирати дітей в будинки дитини, якщо діти не будуть іти в школи чи садочки під юрисдикцією Росії». Вона підкреслила, що «краще не доводити ситуацію до таких критичних моментів».

Раніше Верещук уже закликала мешканців окупованої Херсонщини виїхати з області шляхами, які дозволяють росіяни, зокрема через окупований Крим. Однак про Запорізьку область тоді не йшлося.

оренда квартири Львів

Новини