Відзначати День перемоги треба, але 8 травня, –  історик Олександр Зайцев 

Фото: veterano

День Перемоги треба відзначати. Таке в ефірі «Першого Західного» заявив професор кафедри нової та новітньої історії України Українського католицького університету Олександр Зайцев.

Він пропонує святкувати і День перемоги і День пам’яті в один день – 8 травня.

«День перемоги над нацизмом – одна з найважливіших подій в світовій історії, в історії руху до більш відкритого і вільного суспільства. Це була віха на цьому шляху. Перша віха – це був розгром фашизму. Друга – це падіння комунізму. Третьою буде розгром рашизму. Тому ця подія заслуговує, щоб її відзначати. Але відзначати 8 травня», – переконаний історик.

Але водночас він вважає, що ми не повинні святкувати Перемогу в російському стилі, акцентуючи на Великій Вітчизняній війні і подвигах народу.

«Ми повинні пам’ятати про жертви в цій війні. І про те, що воєнні злочини чинили різні сторони: в тому числі і радянська армія. Україна не може бути за них відповідальна, оскільки вона тоді не була суб’єктом історії, але просто треба говорити правду у всій її складності, а не звеличувати подвиги, а замовчувати злочини, як робить російська пропаганда», – пояснює Олександр Зайцев.

оренда квартири Львів

Новини