«Готові до найгіршого». У ЛОВА розповіли, як працюватимуть при відключеннях світла

Фото: ТСН

Тривають ракетні обстріли України, ворог цілить по енергетичних об’єктах, аби залишити людей без світла, тепла, води, а також медичної допомоги. Як дають собі раду за нинішньої ситуації медики Львівщини, чи забезпечені резервними джерелами електроенергії, водою, теплом, як працюють під час повітряної тривоги – директор Департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Орест Чемерис.

Фото: Львівська ОВА

Автоматичне перемикання на генератори

– Наскільки забезпечені джерелами альтернативної електроенергії заклади охорони здоров’я, особливо стаціонари?

Ті заклади, які надають стаціонарну допомогу, забезпечені альтернативними джерелами живлення (генераторами). Бо однією з обов’язкових умов Національної служби здоров’я України при контрактуванні, тобто підписанні певних пакетів для надання медичної допомоги за певними напрямками (особливо хірургічним), є наявність альтернативних джерел живлення. Ми контролюємо ситуацію, моніторимо наскільки медзаклади готові до роботи в надзвичайних умовах.

Починаючи з літа, ми пропрацювали з усіма стаціонарами різні ситуації, для того, щоб вони не лише першочергово забезпечували діяльність реанімаційного, операційного відділень та хірургії, а й також могли забезпечити живленням увесь заклад. До того ж, ситуація, яка склалася на Львівщині 10-11 жовтня, коли частина закладів міста майже пів доби без електроенергії, показала наскільки готові заклади охорони здоров’я надавати допомогу в таких умовах.

Звичайно, коли стається така надзвичайна ситуація – є обмеження щодо планових медичних послуг пацієнтам, але ургентна медична допомога надається, бо це загрожує життю чи здоров’ю пацієнтів. Тож людям хвилюватися не потрібно, у нас є достатній резерв палива та кількість генераторів, щоб у разі відімкнення електроенергії, заклад міг безперебійно працювати. Тож лікарі зможуть спокійно продовжувати операцію та надавати медичну допомогу.

Фото ілюстративне: Mashyna.com.ua

Якою є ситуація з забезпеченням електроенергією діагностичних відділень: лабораторій та сучасної діагностичної апаратури?

– Слід розмежовувати: надання ургентної невідкладної допомоги і планової. Якщо говоримо про планову медичну допомогу, амбулаторні медзаклади, то робота певного обладнання через знеструмлення, може бути обмежена. Так само і прийом пацієнтів. Але це поодинокі випадки. В основному, коли пацієнт звертається за певною амбулаторною допомогою, то її отримує. Можуть відтерміновуватися певні обстеження. Йдеться лише про планові обстеження, які пацієнт проходить згідно черги, і в разі вимкнення світла йому можуть відкласти на певний час.

Після 10-11 числа, коли сталися масові ураження інфраструктури,ми тимчасово обмежили планові госпіталізації пацієнтів. Та побачивши, що заклади можуть працювати в нормальному режимі і надавати допомогу, ми, фактично, відновили роботу усіх закладів охорони здоров’я.

Завачасно з лікарень не виписуватимуть

– Чи за нинішніх умов скорочується термін перебування пацієнтів в стаціонарах?

– Пацієнти, які госпіталізуються в стаціонари, потрапляють туди за певними медичними показами, які передбачають відповідний термін лікування.Виписуються вони також за певними показами і станом здоров’я, а віялові відключення електроенергії не мають впливати на тривалість лікування. Єдиним показом до виписки є лише суто медичні покази і стан пацієнта.

– Після ракетних обстрілів під час аварійного відімкнення електроенергії було порушене і водопостачання. Чи забезпечені медзаклади достатнім запасом води?

– Відімкнення електроенергії негативно впливає на роботу насосів та водопостачання, як до речі, й на роботу кисневих станцій. Тому стаціонари мають не лише резервні альтернативні джерела живлення, а й достатні запаси води. Війна триває і маємо бути готовими до усіх викликів.

У деяких медзакладах вже розпочалося опалення

А якою є ситуація з опаленням медзакладів – не лише стаціонарів, а й поліклінічних відділень, щоб пацієнти не мерзнули?

Є низка стаціонарів, в яких воно вже розпочалося. Дитячі стаціонари, пологові будинки та інші медзаклади звернулися з відповідним проханням, щоб розпочати опалювальний сезон. Стосовно усіх медичних закладів загалом, то чекаємо на розпорядження про початок опалювального сезону.

Але є приміщення оглядові, де пацієнтові надається медична допомога і там робиться усе необхідне, аби пацієнт не страждав. Ми розуміємо, що хоча пріоритетними є стаціонари, важливою є і амбулаторна допомога.

Фото ылюстративне: Debaty.sumy.ua

Операцій під час тривоги не переривають

– Що відбувається під час повітряної тривоги з пацієнтами, які перебувають у стаціонарах, особливо, коли триває операція чи інша невідкладна допомога?

Є певний алгоритм дій. Кожен керівник медичного закладу знає, як персонал має діяти під час евакуації пацієнтів в укриття. В усіх лікарнях вони є, а в них – обладнані операційні. Та якщо сигнал тривоги звучить під час оперативного втручання в операційній і його небезпечно переривати – лікарі продовжують оперувати нагорі.

Під час небезпеки, для переміщення пацієнтів в укриття, не рекомендується користуватися ліфтами, тому операційні, хірургічні і реанімаційні відділення розташовані на нижніх поверхах будівель, аби легше було евакуйовувати пацієнтів.

Чи є в стаціонарах достатній запас медикаментів, витратних матеріалів, які необхідні при оперативних, хірургічних втручаннях, для перев’язок та лікування пацієнтів (якщо доставка буде неможливою)?

– У перші дні на початку війни з доставкою були певні проблеми, тому зараз моніторимо ситуацію. У кожному закладі є визначений певний перелік медикаментів, виробів та засобів медичного призначення і ми забезпечили їх усім необхідним.

Бачимо наскільки ворог може спричиняти ушкодження інфраструктури, що паралізує основні служби, які забезпечують життєдіяльність і медичних закладів. Але хочу запевнити, що Львівська ОВА напрацювала різні варіанти перебігу подій. Маємо знати заздалегідь як працювати в умовах без світла, води і тепла.

Тож віримо в наших захисників, сподіваємося, що усе буде добре, але щоб так сталося готуємося до найгіршого.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини