Внутрішньо переміщеним особам надаватимуть житло лише в користування, – Віталій Загайний

Фото: grupoaln

В Україні запрацювала програма викупу житла для внутрішньо переміщених осіб. Держмолодьжитло і місцеве самоврядування можуть купувати житло для переселенців.

Про це заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Віталій Загайний розповів в ефірі «Першого Західного».

За його словами, програма стартувала з 29 квітня, однак остаточного роз’яснення від Мінрегіону про те, як вона буде функціонувати, в адміністрації чекають в четвер.

Програма передбачає виділення державної субвенції органам місцевого самоврядування для того, щоб вони могли здійснювати будівництво або викуп житла. Джерелом фінансування  буде  державний бюджет, але передбачається можливість дофінансування  місцевими бюджетами. В уряді також розраховують на підтримку міжнародних організацій, які заявляли про готовність виділяти гроші на такі програми.

«Виділення субвенції передбачає, що власниками цього житла будуть органи самоврядування. Це буде комунальне житло, яке не передбачається у передачу у власність внутрішньо переміщених осіб. Вони будуть користувачами без права приватизації цього житла. За документами, які ми маємо, передбачається, що внутрішньо переміщені особи матимуть річний контракт перебування в цьому житлі. Далі буде можливість продовжувати термін перебування. Але звертаю увагу – це не передача житла у власність, це передача житла в користування», – пояснює Віталій Загайний.  

На його думку, програма є доброю, оскільки вигідніше вкладатись в капітальні споруди, аніж будувати модульні поселення.

«Можливий викуп і у приватних забудовників, питання лише ціни. Наскільки йому буде підходити та нормативна ціна: 16 тисяч гривень за метр квадратний», – наголошує Віталій Загайний. За його словами, буде мати значення і готовність об’єкта. Водночас, чи буде передбачений в ньому ремонт – управлінець наразі не знає.

Зараз на Львівщині є поселено 274 тисячі переселенців. З них 230 тисяч осіб отримали статус внутрішньо переміщених осіб.

оренда квартири Львів

Новини