Внутрішнє переміщення працівників не є підставою для звільнення, – Держпраці

Фото: dyvys.info

Переміщення в умовах бойових дій  працівника не є підставою для його звільнення. Про це в ефірі «Першого Західного» заявив заступник голови Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера.

 «Ми розуміємо, що коли розпочалась війна, люди полишали домівки і шукали більш безпечні місця. Тому, якщо є такі можливості, працівник може бути переведений на дистанційну роботу. В будь-якому випадку, роботодавець, який не може встановити контакту зі своїм працівників, після того, як врегулюються всі ці питання, далі поверне його на роботу і вони будуть працювати, якщо окупант не знищать підприємство», – розповідає посадовець.

Але, за його словами, нещодавно прийняті зміни в трудовому законодавстві передбачають можливість того, що роботодавець може змінювати розмір заробітньої плати без попередження.

«Ми в нашому спілкуванні з працедавцями наголошуємо на тому, що в регіонах, де не ведуться бойові дії і підприємство функціонує, не треба зловживати правом і зменшувати зарплати. Хоча, дійсно, така можливість є», – зауважує посадовець.

Він також наголошує, що залишаються певні гарантії для працівників, які мобілізовані, і тих, які пішли в тероборону. За такими працівниками зберігаються і робоче місце, і середній заробіток.

«Але підтвердженням, що такі особи пішли в тероборону, має бути укладений контракт. На це треба звертати увагу. Тому, що досить часто буває, що люди самоорганізовуються, але немає підтвердження, то тоді немає шансів отримати такі гарантії», – наголошує Ігор Дегнера.

За словами посадовця, в Держпраці створили для переміщених працівників і роботодавців чат-бот, де зібрані всі найактуальніші питання щодо праці в умовах війни. Також на їхній сторінці  на сайті є посилання на інформаційний портал, де закумульовані всі відповіді та контакти.

оренда квартири Львів

Новини