Волонтери не замінюють державу, а лише доповнюють, – депутат облради Сергій Дзядик

Фото: С.Дзядик

15 поїздок з гуманітарною допомогою за три місяці. Волонтер і депутат Львівської обласної ради Сергій Дзядик, який допомагає армії ще з 2014 року, розповів в ефірі «Першого Західного» про роботу волонтерів.

За його словами, після 24 лютого перших його 8 поїздок були на Київщину.

«Коли горіла Київщина, Житомирщина, Чернігівщина – важко було до них доїжджати, оскільки ми не знали місцевості. Тому ми створили штаб в Білій Церкві і почали викликати підрозділи до себе. І вже там віддавали автомобілі, тепловізори. А коли Київщина почала нормально дихати, то вже наступні 6 поїздок були на Миколаївщину, Запоріжжя, Донеччину, Луганщину», – розповідає волонтер.

Зараз, за його словами, їдуть, здебільшого, на Донеччину, бо на Луганщину неможливо заїхати. Так само не їдуть на Харківщину, а просять хлопців виїхати 100-150 км до них назустріч, бо інакше виходить надто велика відстань:  волонтери й так 4 дні проводять в дорозі.

Але в кожній поїздці вони об’їжджають 17 підрозділів. «Ми їдемо так: спершу Миколаївщина.  Роздали речі 2 підрозділам. Далі – Запоріжжя: 2 підрозділи. Також цього разу було 14 підрозділів на Донеччині», – говорить Сергій Дзядик.

Цього разу везли 2 автомобілі, 2 тепловізори, 100 військових форм, білизну, 1 тонну м’яса, кілька ящиків цигарок. Як правило, речі везуть на замовлення.

«Двом автомобілі привезли, а 10-ом змушені відмовляти, бо дуже велика потреба. Але коли, наприклад, родина чи друзі зі 120 тисяч гривень зібрали вже 20 тисяч, то я розумію, що цим варто допомогти, бо вони не просто сидять і чекають, хто би то за них все вирішив, а починають робити конкретні кроки», – говорить депутат-волонтер. Ще вони дивляться, де хлопці служать: перевагу мають ті, що в «гарячих точках».

На забезпечення замовлень від військових тут на Львівщині працює три волонтерські організації – це сотні волонтерів. З початком масштабного російського вторгнення, багато волонтерів повернулись до цієї роботи, як і військові, які повернулись в армію. Але він наголошує, вони – не замінник держави, а частина.

«Я вважаю, що волонтери – це одне з крил держави. Бо кому ця держава потрібна? Цим самим волонтерам. Ми, фактично, є інститутом державним. Бо побачили активні люди, що держава тут не справляється. Але не кричать «зрада», а допомагають державі. Завтра держава допоможе твоїм внукам», – переконаний Сергій Дзядик.

оренда квартири Львів

Новини