Воєнні артефакти можна продавати колекціонерам, – культурологиня Ляна Мицько

Фото: ЛММЦ

66 тисяч гривень на потреби української армії зібрали на Гаражному розпродажі в неділю в Львівському муніципальному мистецькому центрі. Ще 200 тисяч гривень зібрали на аукціоні трофеїв та творів мистецтва від фонду UAID foundation, який також відбувався в цьому закладі.

Про це в ефірі «Першого Західного»  розповіла директорка Центру Ляна Мицько.

«Це були, в першу чергу, інсталяції, які зробили самі солдати. Бо поставити каску, щоб її вже прошило уламком снаряду – треба була додуматись. А по-друге, треба було додуматись, щоб сказати: «А давайте ми це продамо, щоб мені купили нову каску». Це гарна ідея була військовослужбовця. І я розумію, що чим далі – тим більше ми можемо заохотити світових колекціонерів військових трофеїв. І якщо ми вдало сконтактуємо з МНС, які можуть допомогти нам налагодити контакт з колекціонерами – то саме цю частину військову можна буде дуже круто розкрутити. Бо це дорого коштує», – вважає культурологиня.

Але вона зазначає, що для цього треба буде ще долучити багато служб, щоб наприклад, дозволили такі речі вивозити за кордон. «Але ми готові займатись бюрократичними процедурами разом з колекціонерами. Головне, щоб вони це придбали», – додає Ляна Мицько.

З перших днів війни мистецький центр став фактично волонтерським центром для допомоги армії та переселенцям. У них навіть з’явились події для дітей. Зокрема, в центрі почали працювати психологи, які займаються психологічною реабілітацією дітей-переселенців, а також проводять заняття, де навчають малювати. Крім дітей, до них приходять і дорослі, для яких культура, за словами Ляни Мицько, все ще важлива.

Крім того, арт-центр повернувся і до звичної роботи. Щотижня там відбувається до 10 дискусій, лекцій та виставок. «В нас кожен день міняються тематичні полюси. Кожен день можна відшукати собі щось цікаве на день, на вечір», – наголошує культурологиня.  

Щоб знайти місце для всіх подій, заклад розпочав у своїх додаткових приміщення робити ремонт і випадково натрапив на фрески, які вирішили залишити. Але для їх реставрації арт-центр також тепер шукає гроші.

оренда квартири Львів

Новини