Вступ у виші у час війни – у Львівській ОВА розповіли особливості цьогорічної кампанії

Фото ілюстративне: Censor.net

Міносвіти рекомендує українським вишам почати навчання для студентів старших курсів орієнтовно з 15 серпня та проводити заняття у суботу у теплу частину року. Є також певні рекомендації і стосовно зимової сесії. Як планується робота вищих навчальних закладів на Львівщині, у якому форматі проходитиме, коли розпочнеться вступна кампанія і якими є її цьогорічні особливості – заступниця директора департаменту освіти та науки Львівської ОВА Ольга Котовська.

Фото: Львівська ОВА

Вступна кампанія розпочнеться 29 липня

Коли стартує вступна кампанія на Львівщині?

– Від 24 червня є постанова Кабміну про проведення навчального процесу в стані війни, де дату, початок навчання у кожному навчальному закладі визначає його керівник, в залежності від того, коли проводиться вступна кампанія і скільки вона буде тривати.У деяких закладах навчання може розпочатися пізніше. Це стосуєтся і вступу на магістратуру.

Що ж до самого вступу, то він розпочнеться 29 липня і буде тривати до 30 вересня. Окрім того, заклади можуть приймати документи відповідно до ситуації. Розуміємо, що на комерційну форму навчання може бути продовжений прийом документів.

Зараз, з 1 липня, відбувається реєстрація в особистих електронних кабінетах випускників 11 класів і, відповідно, з 14 липня, в електронному кабінеті буде можливість подавати заяви на вступ– саме такими є особливості вступу в виші цього року. Можна буде подавати до 20 заяв на навчання на комерційній основі, а на бюджет – кількість заяв не має перевищувати 5-ти. Також вступати можуть не тільки ті, хто завершив начання цьогоріч, а й ті, хто має результати ЗНО за 2019-2021 роки.

– Як вступатимуть до вишів на навчання ті діти, що виїхали з батьками за кордон?

– У залежності від того, які вимоги встановлюють до вступу ті чи інші навчальні заклади. На комерційну основу є можливість вступати на більшість спеціальностей за мотиваційним листом, за вийнятком кон’юнктурних спеціальностей – таких, як журналістика, право, інформаційні технології чи охорона здоров’я. На них вступ передбачає не лише мотиваційний лист, але й також результати мультитесту, або попередні результати ЗНО за попередні роки.

Загалом, зовнішнє незалежне оцінювання цьогоріч має спрощений формат – національний мультитест, куди входять українська мова, історія і математика.

Фото: Vpolshchi.pl

Навчання, за можливості, проводитимуть в укриттях

В якому форматі проводитиметься навчання цього року у вишах?

– Це дуже болюче питання. Намагаємося дуже виважено приймати щодо цього рішення, загалом – це очний, змішаний чи дистанційний режими. Міносвіти рекомендує вищим навчальним закладам проводити очне навчання і для цього підготувати укриття.

Також варто враховувати спеціальності, бо частину з них можна викладати дистанційно, а інші – потребують обов’язкового очного навчання і це дуже важливо. Ми, як департамент, також рекомендуємо тільки в очному форматі проводити навчання для дітей 1-4 класів (розуміючи важливість соціалізації) і в вишахв галузях, що мають певне спрямування. Особливо потребують практичних занять такі спеціальності, як охорона здоров’я чи соціально-поведінкові науки. Тут очне навчання – приорітет. Тому дуже важливо підготувати до навчального року укриття і за можливості проводити навчання у них.

Щодо безпосередньо самого процесу, то, повторюся, Міносвіти рекомендує закладам скорегувати структуру навчального року – початок навчання (з 15 серпня) та час зимової заліково-екзаменаційної сесії, але кінцеве визначення усіх цих термінів і дат лежить на керівництві кожного вишу.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини