Як війна в Україні зачепила пенсійне забезпечення цивільних та військових. Роз’яснення

Фото: Дебет-Кредит

З початком воєнних дій в Україні відбулися певні зміни у пенсійному законодавстві. Як тепер люди, які змушені були покинути свої домівки, можуть отримати кошти, чи можна вийти на пенсію за віком, раніше встановленого терміну, які виплати можуть отримати рідні за втрату на фронті годувальника та на яке пенсійне забезпечення можуть претендувати добровольці тероборони – заступниця начальника головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова.

Фото: ГУ Пенсійного фонду у Львівській області, Фейсбук

Пенсії для тих, хто змушений був виїхати

– Пані Руслано, як здійснюється виплата пенсій в період воєнного часу?

– Під час воєнного стану для пенсіонерів Львівщини змін у її отриманні не відбулося. Але в область через війну приїхала велика кількість мешканців інших регіонів, серед них є і пенсіонери. Тож ті, хто не отримали пенсії за березень та квітень через поштові відділення, на підставі нової постанови прийнятої від 26 лютого, можуть це зробити через Ощадний банк. Люди мають звернутися до Головного пенсійного фонду Львівщини чи до «Укрпошти» (на їхній контактний центр) для того, щоб виплати їхньої пенсії були проведені за місцем їхнього теперішнього, фактичного проживання.

Така практика у нас вже з кінця лютого і близько 600 осіб уже це зробили. Якщо за інформацією Укрпошти, людина до переїзду не отримала пенсії, відповідно, виплата йтиме вже у Львівській області.

Фото: Укрінформ

Для тих же, хто отримував кошти на банківську картку, жодних змін не відбулося. Пенсіонери отримуватимуть гроші на карточки, незалежно від того, куди вони евакуювалися – на Львівщину чи за кордон.

– А що робити тим пенсіонерам, які отримували гроші на пошті і через війну емігрували?

–  Вони зможуть забрати кошти лише після повернення на Батьківщину. Є правило, якщо впродовж 6 місяців пенсія на пошті не забирається, то вона буде призупинена. А після повернення додому та звернення пенсіонера її виплата знову відновиться і вона уся буде виплачена. Але звернення має бути особистим (з документами, що посвідчують особу), жодних довірених осіб не допускається (аби не було зловживань).

Вихід на пенсію раніше – чи є зміни?

За яких умов можна вийти на пенсію раніше, адже є інформація, що відбулися певні зміни у законодавстві – про що йдеться?

– Новий закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» набрав чинності 30 квітня. Ним узаконена щорічна індексація пенсій для всіх категорій пенсіонерів, в тому числі військових, держслужбовців, науковців, посадових осіб органів місцевого самоврядування. Вона буде проводитись щороку, саме з 1 березня, на загальних умовах із урахуванням коефіцієнта, визначеного Урядом.

Також цим законом для військових встановлені мінімальні розміри пенсій по інвалідності. Зокрема, для солдатів, матросів строкової служби є певні визначення по групах. Наприклад, для інвалідів першої групи це 5 025 гривень пенсії, для другої – 4 610 грн, для третьої – 4 396 грн. Для інших інвалідів за групами теж встановлені певні суми. Раніше цього не було. Також, солдати, матроси, сержанти матимуть підвищений розмір пенсійного забезпечення. Але ця норма набирає чинності з 1 жовтня 2022 року.

Також є новим достроковий вихід на пенсію не більше, ніж за 1,5 роки до досягнення пенсійного віку. Передбачається він для осіб, що звільнені з роботи через скорочення штату або ліквідацію чи реорганізацію підприємства, невідповідністю за станом здоровя. Але за умови – жінки мають мати 30 років страхового стажу, а чоловіки 35.

Фото: Новое время

Є також таке поняття як тяжкохвора дитина, якій не встановлено інвалідність. Відтепер, достроково призначатимуться пенсії матерям і батькам дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність. Раніше була можливість вийти достроково на пенсію лише тим батькам, що мали на утриманні дитину з встановленою інвалідністю, а тепер є відповідний перелік недуг, що дає таке право і без цього.

Також, достроково вийти на пенсію (по досягненню 50-річного віку і за наявності 15 років страхового стажу) можуть матері, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до 6-річного віку, а також матері, які виховують дитину з інвалідністю. А для батьків, які виховували самостійно п’ятьох або більше дітей, або ж дітей з інвалідністю – достроковий вихід на пенсію дозволяється після досягненню 55-річного віку та 20 років страхового стажу.

Чи передбачені пенсії після загибелі на фронті годувальника

– Це, звісно, болюче питання, але мусимо зясувати – триває війна і сімї залишаються без годувальника – чи передбачені пенсії таким родинам?

– З 2 квітня набрали чинності зміни у законодавстві, згідно яких пенсія призначається на кожного члена родини. Тобто, якщо старші батьки втратили сина – пенсія призначається в розмірі 70% грошового забезпечення військовослужбовця. Якщо дружина втратила чоловіка, то їй теж буде нараховуватися пенсія 70%. Неповнолітя дитина до досягнення нею 18 років – також буде отримувати 70% грошового забезпечення свого батька.

А якщо у сімї двоє дітей, то разом на них двох буде надходити 100% грошового забезпечення батька. Якщо дітей троє і більше, то на кожну дитину до 18 років нараховуватиметься по 50%.

Це усе, звісно, крім одноразової виплати, яка у визначеному розмірі, надається за втрату годувальника військового.

Як захищені законом добровольці сил тероборони і де можна оформити ці виплати?

З березня у нас з’явилася нова категорія пенсіонерів – учасників бойових дій, а саме добровольці сил територіальної оборони –  вони теж, нарівні з іншими учасниками бойових дій, мають право на достроковий вихід на пенсію. Зокрема, чоловіки від 55 років, за наявності страхового стажу 25 років.

Фото: УНІАН

Щодо оформлення, то у нас екстериторіальний принцип роботи, тож це все можна зробити за місцем фактичного проживання. Тобто, з заявами слід звертатися у будь-який сервісний центр, незалежно від того, де людина була раніше прописана чи поставлена на пенсійний облік.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини