Якщо не надійдуть західні гроші, то в вересні може бути критична ситуація, – Олексій Другов

Фото: mind

Щомісяця Україні потрібно до 5 млрд доларів для утримання економіки. Якщо не надійде допомога від західних донорів, то вже у вересні в Україні може виникнути заборгованість із зарплатами та пенсіями.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів фінансовий аналітик та професор кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету «Львівська Політехніка» Олексій Другов.

Раніше економіст прогнозував, що такі проблеми почнуться ще в серпні. Однак, на початку місяця Україна отримала 1 млрд євро з обіцяних 9 млрд від ЄС. Ще 3 млрд  доларів надійшли від США. Також 30 млрд гривень надрукували в Нацбанку України. При цьому експерт зазначає, що друкування 30 млрд гривень – це запланований процес і погоджений з міжнародними інвесторами.

Таким чином, в серпні вдалось виплатити зарплати бюджетникам і військовим.

 «Якщо ми за таким графіком будемо йти: 30 млрд від Нацбанку, 3 млрд доларів – від закордонних партнерів, то ми мали би кінці з кінцями зводити. І до кінця року мали би себе фінансово нормально почувати», –  говорить Олексій Другов.

Але він наголошує, що фінансова допомога надходить не так, як планувалось раніше. Зокрема, про надходження від Європейського союзу почали говорити ще в квітні. Але тільки цього місяця від них надійшов перший мільярд.

«Найбільше Україні допомагають США. Якщо порівняємо скільки обіцяли і надійшло, то вийде, що Європейський союз обіцяв більше 10 млрд євро – надійшов 1 млрд. Штати обіцяли 20 млрд  дол. – надійшло 7-8 млрд», – зазначає економіст.

За його словами, динаміка надходження допомоги від західних партнерів залежить від ситуації в їхньому суспільстві. Номінально ця підтримка декларується дуже добре, але якщо говорити про настрої в суспільстві, особливо в європейському, то вони змінюються. Це пов’язано, зокрема, із ціною газу, яка зросла цього року в 10 разів. Це переключає увагу Європи з наших проблем на їхні внутрішні. Чого, власне, і очікує Росія. До зими ця динаміка буде погіршуватись, прогнозує аналітик.

Попри це, Олексій Другов все-таки сподівається, що обіцяні 8 млрд євро таки надійдуть. Наразі в ЄС говорять, що ті гроші мали би надіслати в жовтні, якщо все буде гаразд. Натомість, у вересні, на його думку, доведеться знову просити гроші у Штатів.

оренда квартири Львів

Новини