Якщо облгази будуть належать державі чи громаді – можна зменшити складову тарифу, – обласний депутат

Фото:ua-energy

Депутат Львівської обласної ради Тарас Подвірний назвав передачу 26 арештованих облгазів в управління «Державному акціонерному товариству «Чорноморнафтогаз», який належить НАК «Нафтогазу», позитивним кроком.

Про це він сказав в ефірі «Першого Західного».

«Облгази спеціально завищували показники забору природного газу зі сховищ. Вони робили інші махінації по обліку і ми не контролювали цю ланку доставки газу до споживача. Тому ще на початку нашої каденції виникла ідея забрати від облгазів газотранспортну мережу. Ми скерували листи в РНБО, Мінекономіки, Мінрегіонбуду, однак, з невідомих причин питання затягувалось. Але з введенням воєнного часу з’явились інструменти, за допомогою яких РНБО спільно з АРМА, перебрали це майно в тимчасове користування», – говорить депутат.

Він вважає, що краще буде, коли така монопольна структура буде належати державі чи громаді. Завдяки цьому, на його думку, можна буде зменшити складову тарифу газу.

«Хоча станом на сьогодні у нас тарифи і так під державним регулюванням, тому вони трохи зменшені. На перспективу, я думаю, ми будемо цей рівень ціни природного газу тримати в тих рамках, які зараз є», – переконаний Тарас Подвірний. 

Головне, на його думку, щоб після скасування воєнного часу, все залишилось в такому форматі. Хоча він не відкидає, що облгази можуть передати іншим інвесторам.

«Ну якщо це буде ринковий спосіб відчуження цього майна, коли буде проведений тендер і зайдуть потужні інвестори – громади від цього тільки виграють. Хоча такі громади, як Львівська чи Стрийська, можуть дати раду з цим самі, маючи професійний персонал», – впевнений обласний депутат.

Раніше Кабінет міністрів передав держпідприємству «Чорноморнафтогаз» (управляється НАК «Нафтогаз України») заарештовані 26 облгазів компанії. Про це йдеться у розпорядженні від 28 травня 2022 року № 429-р. Перелік активів не публікується.

оренда квартири Львів

Новини