Якщо під пам’ятником виявлять останки – ми їх перенесемо на цвинтар, – голова Сколівської громади

Фото: vorobus

У Сколівській територіальній громаді вирішили прибрати з центру міста меморіальну плиту братської могили радянським воїнам. Фактично плиту саму  вже прибрали, але тепер очікують на  проведення дослідження поховання на предмет наявності там останків.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів голова громади Микола Романишин.

«В планах в мене і міської ради було зробити в центрі міста велику площу – Майдан Незалежності. Ми вже навіть почали реконструювати її, але ситуація зараз змінилась. Хоча раніше всі представники виконавчої влади казали, що все одно це треба зберігати, щоб приходити туди на 9 травня», – розказав управлінець.

За його словами, якщо виявиться, що там справді є останки воїнів, то їх просто перезахоронять на місцевому кладовищі. Він навіть вже звертався до меморіально-пошукового центру «Доля», щоб ті провели там розкопки.

Поки що з громадою Микола Романишин не радився, але переконаний, що жителі його підтримають, бо раніше вже про це говорили.

«Громада зараз може навіть більш категоричніше поставиться до того, що це треба зробити. Бо щодо пам’ятників, то в нас у Верхньому Синьовидному є ще пам’ятник радянському солдату. Але так виходило, що по лінії адміністрації нам казали це впорядкувати, витрачались на це бюджетні кошти. Це було буквально 4 роки тому. А зараз це треба демонтовувати і все», – переконаний Микола Романишин.

За його словами, з радянської мілітаристської спадщини в громади залишилось плити з центру міста та 2 пам’ятники  у Верхньому Синьовидному та Гребенові. Їх найближчим часом всі знесуть.

Крім того, в громаді перейменують вулиці Мічурінська та Артема, відповідно, на Сколівську та Карпатську.

Але найголовнішим клопотом на сьогодні для громади є розміщення внутрішньо переміщених осіб. У них зареєструвались 3 тисячі людей, але мешкає до 2700, оскільки частина вже повернулась додому. Більшість переселенців проживає в приватному секторі, а 400 – в комунальних закладах.

Мають в Сколівській громаді і проблеми з наповненнями бюджету.

«Через скасування акцизу на пальне за 4 місяці ми втратили більше 3 мільйонів гривень. На нашій території є 7 заправок. Це є другий бюджетоутворюючий фактор для нас. Бо перший – це рента від видобування нафти», – зазначає голова громади. Він дуже сподівається, що акциз на пальне громадам таки повернуть.

оренда квартири Львів

Новини