Єрмак і ексгенсек НАТО займуться розробкою гарантій безпеки для України

Фото: ОПУ

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак та колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен очолили міжнародну консультативну групу, яка розроблятиме пропозиції щодо гарантій безпеки для України.

Як повідомив в Телеграм Андрій Єрмак, він оголосив про створення цієї міжнародної групи, виступаючи на панелі Securing Europe у межах Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

«Сьогодні я радий повідомити, що разом із колишнім генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном ми створюємо міжнародну консультативну робочу групу. Її мета – розробляти певні рекомендації щодо надійних та ефективних гарантій безпеки для України.

Провідні діячі у сфері безпеки, політики та дипломатії, а також науковці будуть запрошені долучитися до роботи групи».

Він підкреслив, що угода між Україною та державами-гарантами має бути юридично зобов’язуючим документом, ратифікованим згідно з законодавствами держав-гарантів.

«Жодні зобов’язання від третіх сторін не здатні замінити власного потужного оборонного потенціалу України. Тому перший блок гарантій безпеки стосується розширення наших можливостей чинити опір агресору», – наголосив він.

Також, за словами Єрмака, для забезпечення обороноздатності України держави-гаранти мають забезпечити Збройні Сили України сучасними конвенційними озброєннями та бойовою технікою без будь-яких обмежень та політично обумовлених перешкод. Крім того, партнери можуть взяти на себе зобов’язання в галузях обміну розвідувальною інформацією, інформаційної, кібернетичної та морської безпеки.

Також Україні буде потрібна щорічна фінансова допомога – як для відбудови країни, так і для розвитку її оборонного сектора.

Наступним блоком гарантій має бути санкційна політика. За словами Єрмака, впроваджені пакети санкцій мають діяти щонайменше до повного виведення російських військ з України.

Також має бути передбачено механізми впровадження превентивних санкцій у разі реальної загрози агресії. Водночас необхідні гарантії негайного та термінового впровадження узгодженого та синхронного міжнародного режиму санкцій у разі, якщо агресія таки відбудеться.

«Ще один блок гарантій пов’язаний з політико-дипломатичною підтримкою України. Глибоке включення України в багатосторонні формати, які покращують її інтеграцію з міжнародною спільнотою, є істотним безпековим чинником. Насамперед це стосується якнайскорішого вступу України до Європейського Союзу», – підкреслив Єрмак.

оренда квартири Львів

Новини