З «Азовсталі» вийшли 959 бійців – росЗМІ

Фото: Главком

У Міністерстві оборони Росії стверджують, що зі заблокованого заводу «Азовсталь» у Маріуполі вийшли майже тисяча українських бійців.

Про це заявив офіційний представник Міноборони РФ генерал-майор Ігор Конашенков – повідомляє Українська правда з посиланням на росЗМІ.

Російські загарбники називають це здачею в полон, тоді як українська сторона вважає це операцією з порятунку маріупольського гарнізону, сподіваючись на обмін військовослужбовців.

За словами Конашенкова, з 16 травня «здалися в полон» 959 людей, у тому числі 80 поранених, з яких 51 особа доставлена в лікарню Новоазовська на окупованій частині Донецької області.

Минулої доби з підземель «Азовсталі» вийшли 694 бійці полку «Азов» та інших підрозділів, у тому числі 29 поранених, заявив представник російського Міноборони.

Українська сторона поки не розголошує інформацію про вихід захисників Маріуполя, аби не завдати їм шкоди.

Нагадаємо, Маріуполь був заблокований російськими військами 1 березня. З кінця квітня захисники Маріуполя заблоковані на заводі «Азовсталь»: це представники полку Нацгвардії «Азов», морські піхотинці, прикордонники, поліцейські. Вони просили світ про порятунок: морпіхи – про «екстракцію», «Азов» – хоча б про евакуацію поранених бійців.

Мирних жителів евакуювали, але всі варіанти евакуації бійців Росія відкидала довгий час, хоча Туреччина готова була вивезти їх морем і гарантувати, що до кінця війни ті не братимуть участі в бойових діях в Україні.

14 травня боєць із позивним «Поліція» розповів, що на «Азовсталі» є близько 600 поранених, майже немає медикаментів, води та їжі. Дружини захисників Маріуполя закликали світову спільноту домагатися звільнення всього гарнізону, а не лише важкопоранених.

16 травня росіяни продовжували спроби зайти на завод чи заблокувати вихід із бункерів «Азовсталі», а потім заявили, що нібито домовилися з українськими захисниками про вивезення поранених бійців на окуповану територію.

У Генштабі ЗСУ заявили, що гарнізон «Маріуполь» виконав бойове завдання і тепер командири мають наказ зберегти життя особового складу. У Міноборони пояснили, що немає іншого варіанту порятунку захисників з «Азовсталі», окрім як вийти до противника.

Західні ЗМІ повідомляли, що 17 травня з «Азовсталі» виїхали щонайменше 7 автобусів з українськими бійцями під контролем російських окупантів. Понад 250 захисників вивезли в колонію в Оленівці. Українських бійців будуть допитувати.

оренда квартири Львів

Новини