З відведення наших військ не треба робити трагедії, – Петро Черник


Аніж потрапити в потенційний «котел» – нашим військам краще відступити. Нам не потрібна Піррова перемога. Так вважає військовий експерт Петро Черник.

Про це він розповів в ефірі «Першого Західного».

«Ми можемо кинути на передову всі наші сили, навіть досягнути в операційного і стратегічного успіху, але втратити свій бойовий потенціал. Ми зараз, на жаль, перебуваємо у своєрідній ментальній фазі, яка народилась на третій місяць війни. Ми на Київському напрямку кожен день били, били, били ворога і у нас склалось враження, що це має бути до кінця війна. Це хибний наратив», – вважає військовий аналітик.

Він не радить недооцінювати противника, бо в нього ще є багато ресурсів, зокрема, артилерії і снарядів і він буде битись до останнього. За його словами, історія знає випадки, коли була переможна битва, але програшна війна.

«В нашій історії є битва під Конотопом. Виговський розбив московське військо до нуля, але в підсумку війна була програна. Так само Наполеон взяв Москву: була величезна виграшна битва, але в підсумку потерпів поразку під Ватерлоо і закінчилась епоха Наполеона. І з точністю навпаки – в Дюнкерку британці зазнали поразку від Рейху, але врятували 400 тисяч свого війська. І пізніше Черчіль сказав: «Наше завдання перемогти у війні». І якщо десь буде прийняте рішення нашим командуванням на відведення військ – з цього не треба робити трагедії», – наголошує Петро Черник.

Тим більше, що на його думку, дві оперативно-стратегічні поразки ворог вже зазнав. Утворити велику дугу оточення від Харкова, через Дніпро, Миколаїв, Одесу до Придністров’я їм не вдалось і вже не вдасться. Так само зробити так звану середню оперативну дугу оточення від Ізюму до Вугледара, за його словами,  їм теж не вдасться.  Тому він радить «не розганяти зраду», бо в підсумку Україна все одно переможе. А в цій війні є тільки один правильний шлях: тактика малих кроків, розтягнута в часі.

оренда квартири Львів

Новини