Заява Трасс про застосування ядерної зброї розрахована більше на британців, – Ігор Харченко

Фото: PAP/Tomasz Gzell

Заява кандидатки на посаду прем’єр-міністра Великої Британії  Ліз Трасс про можливе використання ядерної  зброї,  розрахована більше на внутрішній електорат. У цьому переконаний Надзвичайний і Повноважний посол України у Великій Британії у 2005-2010рр. Ігор Харченко.

Про це він заявив в ефірі «Першого Західного».

«Я би оцінив цю заяву, передовсім, з точки зору передвиборчої  внутрішньо британської боротьби, що має на меті переконати виборців. Кожному політику важливо мати підтримку більшості. Зараз такий час в Європі і англійці знають це, як ніхто інший. Вони – єдина нація, яка пройшла Другу світову з першого до останнього в єдиному антигітлерівському таборі. Тому вони краще за всіх знають, що зараз відбувається в Україні. Тобто, британські політики мусять показати, що в них міцний стрижень», – переконаний  дипломат.

Але водночас він нагадує, що Ліз Трасс – не перша в Британії, хто заявив, що при потребі буде застосовувати ядерну зброю. Такі заяви вже звучали з Лондона, саме у відповідь на російські пропагандистські заклики про «ядерний попіл».

«Британці добре знають що, коли і кому треба сказати в цій галузі. Тому, безумовно, ця фраза націлена не тільки на внутрішню аудиторію, щоб показати, що Ліз Трасс є сильним лідером, але і на ту публіку, яка хизується своїми ядерними можливостями з Москви. Це нагадування, що не тільки Москва має ядерні можливості. Інші країни теж їх мають. І в разі потреби ці можливості можуть бути застосовані», – зазначає Ігор Харченко.

За його словами, з одного боку це дуже небезпечна заява, але з іншого – світ знаходиться в незвичайній ситуації, коли треба робити неординарні кроки. Але експосол наголошує, що ключове слово у цій заяві: «в разі потреби».

Нагадаємо, нещодавно міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс під час дебатів, організованих Times Radio, заявила, що в разі обрання її на посаду глави британського уряду, буде готова застосувати ядерну зброю, навіть якщо це означатиме «глобальне знищення».

оренда квартири Львів

Новини