Збереження і реставрація пам’яток є зупинені – обласний депутат Іван Щурко

Фото: religionpravda

Програма із збереження пам’яток Львівщини не працює. Реставраційні роботи не фінансуються. Це може завдати шкоди пам’яткам. Про це в ефірі «Першого Західного» заявив депутат Львівської облради Іван Щурко.

«Я не припиняю звертатись до Львівської обласної  військової адміністрації, щоб звернули увагу на пам’ятки. Оскільки програма, прийнята Львівською обласною радою, не реалізується, фінансування об’єктів, передбачних програмою, не здійснюється. Але є потреби, які все-таки треба закривати – це протиаварійні роботи, консерваційні роботи, особливо в тих храмах, де роботи розпочаті», – говорить депутат. Принаймні, роботи треба довести їх до такого стану, щоб це було безпечно для самої пам’ятки, зазначає обранець .

Він розповідає, що бачить лише зусилля з боку самих місцевих громад. Є також ініціативи і пропозиції з боку міжнародних організацій. Найуспішніший такий проект – це церква в Зарудцях, де за допомогою Інституту Polonika було профінансовано закупівлю покрівельного матеріалу та дахової фурнітури для завершення накриття цього храму.  

«Церква довгий час стояла відкрита. Там довгий час були конструктивні проблеми. Але завдяки польським партнерам, цей храм буде, сподіваюсь, врятований», – говорить Іван Щурко.

Але він наголошує, що є речі, які ускладнюють таку термінову допомогу пам’яткам, наприклад, проєктна документація і погодження, які ніхто не скасовував через війну.

«Є бажання наших партнерів допомогти з-за кордону,  але коли вони приходять сюди і стикаються з тим, що в нас Реєстри пам’яток незрозумілі, а нас незрозуміла відповідальність: хто за що відповідає, незрозумілий алгоритм роботи з проєктною документацією. Ми б могли більше залучити цієї допомоги,  якби почали давно нагальні зміни в пам’яткоохоронній сфері», – вважає депутат.

До пам’яток Львівщини, які конче потребують нагального фінансування та проведення робіт, на його думку, належать церква Зіслання Святого Духа в Потеличах, яка віднесена до спадщини ЮНЕСКО і церква Пресвятої Трійці в Жовкві. Ці об’єкти, за словами депутата, є відкриті і роботи там не завершені.

«Ситуація з ними критична. Ми можемо їх втратити тут, не маючи прямих обстрілів, не маючи загрози військової, але можемо втратити через неспроможність мобілізувати власні ресурси та власні зусилля», – наголосив Іван Щурко.

оренда квартири Львів

Новини