Згоди по нафтовому ембарго немає, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Фото: coe

Наразі в ЄС немає погодженої остаточної позиції по запровадженню шостого пакету санкцій.  Принаймні в такому вигляді, на який розраховувала Україну. Зокрема, йдеться про нафтове ембарго.

Про це в ефірі «Першого Західного» заявила голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Я не маю оптимізму, що в саме такому вигляді рішення (з нафтовим ембарго-ред.) буде ухвалене 30-31 травня», – сказала народна депутатка.

При цьому вона зауважила, що на форумі в Давосі жодних заяв про зняття санкцій з РФ в обмін на розблокування українських портів, від політиків не звучало.

«Я думаю, що це через те, що на кожній панелі форуму були присутні українські представники або дуже серйозні «адвокати» і друзі України. Бо ми там мали і президента Польщі Анджея Дуду і прем’єр-міністра Хорватії Андрея Пленковича  і багато інших. Присутність тих, хто розуміє і не сумнівається – це теж було важливо», – зазначає Іванна Климпуш-Цинцадзе. Але вона визнає, що існують паралельні наративи, які не звучали в Давосі, але  звучать в Європі, як от «план миру» від прем’єра Італії Маріо Драгі.  І це буде заважати Україні втримати повну єдність західного світу щодо України.

Черговий раунд переговорів ради ЄС щодо санкційного пакету призначений на 30-31 травня. Наразі гальмують санкції Угорщина, яка вимагає додаткових винятків для себе. Також Кіпр, який не згоден з пропозицією заборони громадянам РФ купувати нерухомість в державах Євросоюзу.

оренда квартири Львів

Новини