Зменшується інтерес до релокації бізнесу, – Степан Куйбіда

Фото: agropolit

Релокація підприємств стихає. Ситуація стає більш контрольованою, тому бізнес не поспішає переїжджати з небезпечних областей.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів керівник департаменту економіки Львівської обласної військової адміністрації Степан Куйбіда. 

За його словами, в департаменті обробили 888 заявок на релокацію і продовжують комунікувати з бізнесом, який тільки розглядає Львівщину як місце для переїзду.

Для релокованих підприємців в області діє Програма підтримки бізнесу на період воєнного стану, яка передбачає: безповоротну фінансову допомогу релокованим виробничим підприємствам, ваучерну підтримку на маркетингові послуги або послуги сертифікації, безповоротну фінансову допомогу на закупівлю обладнання в окремих виробничих галузях.

100 тис гривень підприємство отримає за умови, якщо перереєструється на території Львівської області. Також воно отримає додаткових 100 тис грн, якщо створить не менше 20 нових робочих місць. Виробничим підприємствам також можуть надати безповоротну фінансову допомогу у розмірі не більше 500 тис грн на закупівлю обладнання. Про перші результати цієї програми в Львівській ОВА планують оголосити вже цього тижня.

Водночас Степан Куйбіда наголошує на іншій проблемі, яка гостро постане в Львівській області до кінця літа. Йдеться про брак перевантажувальних і логістичних центрів, які потрібні для експорту продукції.

«Ми знову згадаємо питання вузької колії, що ми її за енну кількість років не зробили. На Львівщину насправді очікує велике логістичне навантаження.  Ми зараз пропрацьовуємо, як ми її назвали «першу логістичну лінію». Це, мається на увазі, прикордонна зона. Працюємо зараз з громадами, щоб зрозуміти наявність в них земельних ділянок для таких логістичних складів. Нам треба розуміти під’їзні шляхи, можливості електропостачання, тощо», – говорить Степан Куйбіда.

Втім, він не впевнений, чи можна буде легко збудувати такі логістичні центри. На його думку, як варіант можна будувати тимчасові будівельні конструкції, які можуть декілька років виконувати функції складського приміщення. Проте такі конструкції, за словами Степана Куйбіди, можуть в себе зберігати не всі види продукції.

оренда квартири Львів

Новини