Звіт МАГАТЕ: РФ розмістила техніку та військових на ЗАЕС. Ситуація безпрецедентна

Фото: МАГАТЕ

Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) у вівторок оприлюднило звіт про радіаційну безпеку в Україні, де зокрема поділилося даними про візит місії на Запорізьку атомну електростанцію.

Про це йдеться у звіті МАГАТЕ, повідомляє «Європейська правда».

Члени місії підтвердили, що Росія розмістила «військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях Запорізької АЕС, зокрема кілька військових ваговозів на першому поверсі турбінних залів у енергоблоках 1 і 2.

Фото: МАГАТЕ

Також місія МАГАТЕ зафіксували присутність експертної групи «Росатома», яка, як заявила їм російська сторона «надає поради щодо ядерної безпеки, захищеності й дій керівництву ЗАЕС».

«МАГАТЕ вважає, що присутність старшого технічного персоналу «Росатома» може призвести до втручання в нормальну роботу операційного керівництва та створити потенційне тертя в контексті процесу ухвалення рішень», – зазначається у звіті.

Також згадується, що присутність росіян на ЗАЕС справила негативний вплив на український персонал станції, який перебуває в «надзвичайно стресових умовах».

У своїх рекомендаціях МАГАТЕ закликає до негайного припинення будь-яких обстрілів станції для уникнення її подальшого пошкодження, для чого потрібна «згода всіх відповідних сторін». При цьому не вказується, хто саме здійснює обстріли.

Також фахівці організації закликають до вивезення з території ЗАЕС «усіх транспортних засобів, які можуть втручатися в роботу систем безпеки та обладнання», а також створити належні робочі умови для персоналу.

Окрема рекомендація стосується «негайного створення зони ядерного захисту» довкола Запорізької АЕС, у чому МАГАТЕ готова посприяти.

«Ситуація в Україні є безпрецедентною. Уперше збройний конфлікт триває на території великої ядерної установки», – підкреслюється у висновках звіту, де наголошується на загрозі потенційного ядерного конфлікту.

Нагадаємо, вранці 1 вересня місія МАГАТЕ вирушила з Запоріжжя до АЕС в тимчасово окупованому Росією Енергодарі, попри повідомлення про інтенсивний обстріл міста. Після цього генеральний директор організації Рафаель Гроссі підтвердив, що на Запорізькій атомній електростанції залишиться двоє її представників.

оренда квартири Львів

Новини