Звіт по ЗАЕС буде оприлюднений наступного тижня. Подробиці візиту МАГАТЕ

Фото: Рафаель Гроссі, Твіттер

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Ґроссі в п’ятницю підтвердив, що після завершення місії на Запорізькій атомній електростанції залишиться двоє представників організації.

Про це Ґроссі заявив на пресконференції у штаб-квартирі МАГАТЕ у Відні, повідомляє «Європейська правда».

Гендиректор МАГАТЕ нагадав, що в четвер очолив місію за участі 15 експертів організації, які провели кілька годин на Запорізькій АЕС.

«Шість наших експертів залишаються там. Вони продовжать роботу, яка почалася вчора. І після цього, як я вже говорив у Києві після візиту на Запорізьку АЕС, ми встановлюємо постійну присутність на місці – цього разу за участі двох експертів, які продовжать роботу», – сказав він.

Ґроссі також зазначив, що на Запорізькій АЕС «склалася унікальна ситуація, коли українську станцію контролюють російські окупаційні сили», і додав, що представить звіт про ситуацію виконавчій раді МАГАТЕ наступного тижня.

Наприкінці пресконференції Рафаель Ґроссі повідомив, що у вівторок 6 вересня буде звітувати перед Радою Безпеки ООН про результати роботи місії.

Рафаель Ґроссі заперечив, що на діяльність місії на Запорізькій атомній електростанції впливали російські представники.

«Я бачив у деяких коментарях і реакціях, нібито (місії МАГАТЕ) чогось не показали, що нам влаштували «парад». Ми побачили те, що я просив показати. Усе, чого я просив. Навіть коли ми були самі. Ми побачили все (що хотіли)», – наголосив він.

Відповідаючи на питання, чому МАГАТЕ не підтримує заклики України до демілітаризації Запорізької АЕС, Ґроссі заявив, що організація не буде піддаватися «шуму» і «маніпуляціям».

«Коли людям схильне подобатися те, що ми говоримо, нас підтримують. Коли їм це не подобається, вони починають говорити про маріонеток чи те, що нами маніпулюють. Нами ніколи не маніпулюють. Ми ніколи не втрачаємо орієнтир. Ми знаємо, що робимо. Звісно, ми з повагою слухаємо цей «шум», але наша здатність – фокусуватися на тому, що ми робимо», – додав він.

Ґроссі також заявив, що перед візитом місії організації на Запорізьку атомну електростанцію російські окупанти вивели принаймні частину своїх сил.

«Військові, які були присутні там, у жодний спосіб з нами не зв’язувалися. Вони не були доступні. Було кілька нагод, коли я просив поговорити з кимось із них, і вони не були доступні. Зокрема щодо питання кризового центру, бо я хотів спитати, чи можна повернути ту кімнату до її нормального функціонування. Але було очевидно, що ту групу військових було виведено зі станції», – сказав він.

Ґроссі водночас додав, що зі слів українських колег у місії МАГАТЕ «зрозуміли, що вони по суті працюють разом із російськими технічними колегами». «Це непроста ситуація, це напружена ситуація, не ідеальна ситуація. Це ситуація, якій усі дають раду», – додав він.

Нагадаємо, ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має «захищати її» від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Уранці 1 вересня місія МАГАТЕ вирушила з Запоріжжя до АЕС в тимчасово окупованому Росією Енергодарі, попри повідомлення про інтенсивний обстріл міста. Після цього генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив, що команда МАГАТЕ збереже присутність на Запорізькій АЕС.

оренда квартири Львів

Новини