Зворотній рух з цінами на паливо цілком можливий – керівник відділу Депараменту ПЕК ЛОВА

Фото: РБК-Україна

Триває криза з паливом в Україні. Ціни на бензин та дизель періодично б’ють рекорди, викликаючи здорожчання усіх товарів. Яким чином цю кризу можна подолати, чи вдається забезпечувати паливом транспорт критичної галузі та чи можливий зворотній рух цін на бензин – начальник відділу вугільної та енергетичної промисловості Департаменту ПЕК та енергоефективності Львівської ОВА Ігор Ільків.

Фото: Львівська ОДА

«Щотижня пального завозиться більше»

  – Як ви оцінюєте ситуацію, що склалася зараз в області і в державі з паливом?

  – Поки що, ситуація є важкою, проте ми рухаємося курсом подолання дефіциту. Важко сказати конкретно – коли, але тенденція є такою, що щотижня пального завозиться більше (по наростаючій) і це позитивно.   

  – Яким саме чином вирішуєте цю проблему?

  – Паливо до нас доставляється, практично, з усієї Європи і, в тому числі, з Польщі. Основна проблема з доставкою, бо порти не працюють і з залізницею також негаразди – її обстрілює ворог, і це – велика небезпека. Тому усі доставки припадають на автомобільний транспорт.

Через обстріли наших нафтобаз, що відбулися (зокрема, й через це виник такий вкликий дефіцит палива), ми його ніде не накопичуємо і не тримаємо, а продаємо, що називається – з коліс. Все, що до нас заходить, відразу ж поступає на АЗС.

Рятувальник гасять пожежу на нафтобазі у Львові, яка сталася 26 березня внаслідок ракетного обстрілу РФ. Фото: ДСНС

«Стараємося переключитися на інші ринки продажу палива»

  – Здавалося, що зі зростанням цін на пальне, його кількість збільшиться і черги на заправках зменшаться проте цього не відбулося. Чому?

  – Бо і зростаюча ціна, і черги на заправках – це наслідки одного і того ж – відсутності достатньої кількості палива в Україні. Проблема в тому, що все пальне, яке у нас було до війни, завозили з РФ і Білорусі (практично, 75%), а частка Європи була дуже низькою. Ці шляхи постачання були розірвані. Плюс знищені ворожими ракетами нафтопереробні заводи і нафтобази по Україні. Коли вдарили по Кременчуку це було важким ударом для паливної системи. Плюс одне з найважливіших і першочергових нині завдань – необхідність забезпечувати паливом наших захисників. Так сформувався дефіцит пального, який ми зараз стараємося вирішити.

Фото: Varta1

 Перш за все, оскільки, з початком війни, відпали традиційні ринки ми стараємося переключитися на інші ринки продажу палива, перш за усе – європейські, а це не робиться за один деньчи навіть місяць. Для цього необхідно було налаштовувати усі логістичні маршрути. Зараз вони вже запрацювали і їх просто потрібно відточити, і збільшити. Чи зможемо ми вийти з постачанням на довоєнний рівень? – перспектива є, але коли це станеться – важко сказати. Ситуація змінюється щодня, як на фронті, так і в економіці.

«Кожна мережа АЗС встановлює свою ціну»

Щодо цін, то пальне ми купуємо за валюту, відповідно ціна в Європі росте, бо й Європа також відмовляється від російських нафтопродуктів. Але хочаєвропейці мають можливість паливо диверсифікувати (на відміну від нас), та ціна у них усе одно збільшуєтьсся.

 Спочатку, ціни на автозаправках дещо стримувалися державою, їх кардинального зростання не відбувалося. Однак щойно Кабінетом міністрів було ухвалене рішення скасувати державне регулювання роздрібних цін на пальне– ціни різко стрибнули вгору. Дизельне пальне, орієнтовно, 57 – 58 грн, бензин – 52 грн, з газом ситуація трошки стабільніша проте ціна теж висока.

Фото: Львівська пошта

Кожна мережа АЗС встановлює свою ціну, бо відштовхується від тієї, за якою їй вдалося купитипаливо. Плюс логістика – зараз жахливо виросла. Бо той же транспорт, що везе пальне, теж їде на дизельному пальному. Усе це вже вплинуло на ціни й надалі впливає. Кожна мережа АЗС має свої канали постачання, сама контрактує і продає своє пальне.

Зворотній рух ціни на паливо можливий

  – Як забезпечуються паливом критичні галузі – рятувальники, швидкі, поліця, ремонтні бригади та інші?

  – В критичних галузях з цим проблем немає. Вся критична інфраструктура пальним забезпечена. З мережами автозаправок ми підтримуємо контакт і усі проблемні питання оперативно вирішуються. Є визначені АЗС, з ними укладені відповідні домовленості і контракти, і саме там відповідні служби безпроблемно заправляються.

  – Чи з закінченням війни імовірний зворотній рух у ціні на паливо?

  – Маємо надію, що так. Є ще таке – ми зараз закуповуємо нафтопродукти в країнах, які в свою чергу, теж закуповують їх в когось. А вийшовши безпесередньо на держави-виробники палива, країни, що видобувають нафту – купуватимемо у них без посередників. Можливість така є і уряд цим займається.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини