20 крилатих ракет та 10 безпілотників знищило Повітряне командування «Захід» за час війни

Фото: slovoidilo

Українська протиповітряна оборона(ППО) працює 24 години на добу і намагається збивати усі ворожі цілі, які влітають в зону відповідальності ППО. За час війни ними було знищено на Львівщині понад 20 повітряних цілей і 10 безпілотних літальних апаратів.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповіла речниця  Повітряного командування «Захід» Повітряних Сил ЗСУ Олександра Качмарик.

Вона пояснює, що ППО включає в себе винищувальне і зенітно-ракетне прикриття. Зокрема, туди входять зенітно-ракетні дивізіони, авіація і спецпідрозділи спецпризначення.

«Перш за все, цілі виявляють наші радіотехнічні війська, супроводжують їх, і далі вже справа за зенітно-ракетними військами, які їх знищують», – розповідає речниця.

За її словами, інформація до військових надходить, коли відбувся пуск. Коли ракети чи літак прямують в напрямку тієї чи іншої області, включається сигнал оповіщення або повітряна тривога. Її тривалість, за словами Олександри Качмарик, залежить від того, звідки летить ракета. Якщо, наприклад, з акваторії Чорного моря – то це триває довше, якщо з Білорусі – менше. Також речниця зазначила, що зазвичай західний регіон атакують крилатими ракетами повітряного базування, які запускаються з літаків, або морського базування, які запускаються з кораблів.

«Але ми всі повинні розуміти, що крилата ракети – це високоточна розумна ціль, яка може змінювати свій маршрут, огинати рельєфи і інколи обходити нашу систему протиповітряної оборони», – наголошує Олександра Качмарик.

Вона визнає, що не завжди вдається спрацювати вчасно, бо є слабкі місця. Наприклад, львівські Повітряні сили використовують техніку 80-х років. «Нам потрібна сучасніша техніка, літаки, які мають потужні бортові радари, технологічне обладнання, і головне ракети з активними головками самонаведення. Що стосується зенітно-ракетних військ, то потрібні сучасні далекобійні зенітно-ракетні комплекси середнього або великого радіусу дії», – додає речниця.

Вона просить не нехтувати сигналом тривоги і йти в укриття. За її словами, над тим, щоб запустити цей попереджувальний сигнал, працює сотня людей, а по всій Україні – тисячі військових.

Також вона подякувала активним дописувачам чат-боту «Шось летить», який слугує для українських Повітряних сил додатковим візуальним підтвердженням прильоту цілей. Вона каже, що туди надходить дуже багато справді допоміжних повідомлень з різних місць:  надходила навіть інформація з Миколаївської та Донецької областей.

оренда квартири Львів

Новини