75% наших випускників знають, чим хочуть займатись, – Junior Achievement Ukraine

Фото: Junior Achievement Ukraine

Програма навчання від Junior Achievement Ukraine запрацювала і в Львівській області. Наразі її запроваджують в закладах профтехосвіти і вона є безкоштовною. Мета  програми  – допомогти юнакам і дівчатам краще підготуватися до ринку праці. Про неї в ефірі «Першого Західного» розповів директор з розвитку Junior Achievement Ukraine Андрій Турак.

«Ми допомагаємо молоді, коли вони ще вчаться, отримати необхідний досвід. У нас є роками перевірена модель як вчити. Ми інтегруємо нашу модель навчання в навчальний процес освітніх закладів. У нас є флагманський курс «Компанія», де ми вчимо дітей фінансової грамотності і підприємництва. І коли вони його закінчують, то вже мають розуміння, що робити, де і як. І ми маємо результати. Вона дійсно дає ефект», – пояснює керівник. За його словами, 75% їхніх випускників розуміють, чим вони далі хочуть займатись.

Організатори хочуть охопити програмою українську молодь від 15 до 19 років. Тому обрали для програми заклади профтехосвіти.

«Наш курс «Компанія» розрахований на те, щоб допомогти людям створити якийсь продукт. А його краще робити на базі якогось закладу, де є інструменти для виробництва. Наприклад, якщо ви хочете спекти хліб, то вдома його важко зробити. А якщо ви вчитесь в закладі профтехосвіти на пекаря, то ви можете взяти це обладнання і зробити якийсь продукт», – розповідає Андрій Турак.

Він переконує, що їхній курс особливий, бо інтегрується у весь навчальний рік. Крім того, вони організовують підприємницькі табори, де удосконалюють набуті навички. Туди запрошують менторів із бізнесу, які діляться своїм досвідом. Після закінчення навчання учні можуть отримати диплом міжнародного зразка, який свідчить, що вони закінчили курс і мають навики створення власного бізнесу. За словами Турака, існує європейська статистика, яка стверджує, що випускники програми Junior Achievement засновують втричі більше стартапів, ніж звичайна молодь.

В Україні програму Junior Achievement розпочали запроваджувати у закладах Запорізької та Донецької областей, оскільки головний донор проєкту GIZ хотіла допомогти розвиватись не дуже фінансово успішним регіонам. Однак, з початком там бойових дій, навчання перенесли  на Львівську та Чернівецьку області, оскільки саме сюди переїхало багато вимушено переміщених осіб. 

«Якщо наші діти під час навчання отримають навики підприємництва і будуть створювати якісь продукти – вони можуть бути  корисними тут і заробляти гроші тут. Вони не будуть думати, як поїхати за кордон на заробітки, вони тут можуть щось змінити», – говорить Андрій Турак.

оренда квартири Львів

Новини