Бензин повинен коштувати щонайменше  45-47 гривень – професор «Львівської Політехніки»

Фото: md-eksperiment

Бензинова криза має свою причину. Ціна 33 гривні за літр виглядає нереалістичною.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів професор кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету «Львівська Політехніка» Олексій Другов.

«Раніше ми закуповували бензин з Білорусі і Литви. В нинішній ситуації ми купляємо бензин в Європі. Тому треба розуміти його можливу вартість, якщо в Німеччині бензин А-95 коштує приблизно 2 євро за літр. В Україні його могли купувати по 35 гривень за рахунок того, що було знижено ПДВ, знято акцизи. Але після того, як розбомбили Кременчуцький нафтопереробний, ситуація дуже ускладнилась і ми стали повністю залежні від поставок з Євросоюзу», – пояснює експерт.  

Тому він вважає неможливим закуповувати пальне в Німеччині по 2 євро і тут продавати по 33 гривні. На його думку, українському уряду доведеться підвищити граничну ціну і тоді, можливо, у трейдерів з’явиться економічний стимул більше закуповувати пального. Він навіть підрахував, що якщо закуповувати бензин по 2 євро за літр, забрати з вартості ПДВ, то реальна ціна мала би бути на рівні 45-47 гривень.

«Держава може дотувати автозаправні станції, але для цього треба мати фінансові ресурси. Цей бензин взагалі можна відпускати в кредит. Інше питання: хто це все потім буде оплачувати? Наш бюджет не готовий зараз робити якісь дотації тим, хто буде продавати бензин. Навпаки, нам треба його наповнювати і сплачувати податки з продажу бензину», – переконаний Олексій Другов.

Допомогою Україні міг би бути прихід на ринок іноземних, наприклад, польських компаній, які б прямими поставками могли вирішити дефіцит пального. За його словами, чим буде більше гравців на українському ринку нафтопродуктів – тим більшою буде конкуренція, більший вибір і меншою ціна.

оренда квартири Львів

Новини