Білоруській армії давали наказ воювати проти України, але його проігнорували – Тихановська

Фото: Радіо Свобода

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська твердить, що режим самопроголошеного президента Олександра Лукашенка давав наказ білоруським військам наступати в Україні, але вищий офіцерський ешелон не виконав його.

Про це вона заявила в youtube-ефірі блогера Марка Фейгіна, повідомляє Українська правда.

«Наша армія білоруська не готова ні морально, ні технічно. Так, звісно, там є люди, за думками експертів, до 10 тисяч людей, які готові йти на барикади, бо вони не усвідомлюють, що таке війна. Але основний склад – насамперед, це моральний аспект, що білоруська армія, білоруські солдати не розуміють, чому вони повинні воювати проти українців, наших сусідів, котрі мають до нас лише позитивні відчуття, заради амбіцій двох диктаторів.

У нас є свідчення, що такий наказ (наступати на територію України) був відданий режимом, але вищі офіцерські чини розуміли, що білоруські солдати деморалізовані й не мають жодного бажання йти в наступ, доєднуватися до російських військ. І цей наказ просто не «спустили» далі».

Лідерка білоруської опозиції сказала, що на початку війни, коли ризик наступу білоруських військ був найбільшим, комітети солдатських матерів і демократичні ініціативи переконували білоруських солдатів переходити на бік Збройних сил України, якщо їх все-таки примусять наступати на Україну.

Тихановська зазначила, що поточні військові навчання білоруської армії є лише спробою Лукашенка привернути свою увагу та створити враження, що він має вагомий вплив на геополітичній арені.

Вона сказала, що попри злочинну участь режиму Лукашенка в російській агресії, білоруський народ прагне зберегти добросусідські відносини з Україною.

За її словами, в її оточенні є військові експерти, які мають джерела в номенклатурі режиму Лукашенка, які діляться вагомою інформацією.

Тихановська сподівається, що в момент слабкості режиму Лукашенка частина номенклатури та військові командири перейдуть на бік демократичної опозиції або відмовляться виконувати накази. Вона додала, що підпільно військові експерти встановлюють контакти з деякими військовими чинами в Білорусі.

Нагадаємо, Тихановська наприкінці квітня у Вашинґтоні передала американському уряді докази участі Лукашенка в російській збройній агресії проти України. Вона визнала, що державний апарат Білорусі є співучасником російської війни проти України.

Військові навчання білоруських військ продовжили до 11 червня.

За даними Генштабу Збройних сил України, білоруські військові мінують мости й дороги поблизу кордонів з Україною.

Білоруський генштаб створив оперативне командування поблизу українського кордону.

Українська влада очікувала приєднання білоруських військ до війни на боці Росії на початку березня, навіть називали журналістам точний час початку військової операції. 11 березня російські військові літаки обстріляли села в Білорусі поблизу кордону з Україною.

оренда квартири Львів

Новини