Блокпости допомогли зменшити чергу на кордоні, – голова Рава-Руської громади

Фото: europa.eu

Рава-Руська територіальна громада успішно справилася з напливом біженців, які прямували за кордон. Зараз великих черг поблизу пункту пропуску в Рава-Руській немає. Про це в ефірі «Першого Західного» повідомив голова громади Іван Івануса.

«Ми швидко зреагували. В перший день до обіду вже стояли блокпости. Це нам дозволило весь потік транспорту вирівняти в одну чергу. І, відповідно, таким чином її зменшити. Це було важливе рішення. Але в перші дні в нас люди не затримувались, всі прямували в напрямку кордону», – розповів голова громади.

За його словами, місцеві жителі старалась допомогти біженцям на кордоні:  харчуванням, біотуалетами. Також поставили 20 пунктів обігріву.

«На третій день, коли польські прикордонники погодились на піший перехід, черга пішла набагато швидше. Це дуже спростило ситуацію. За добу черга завдовжки 22 км була вихолощена», – каже Іван Івануса.

Але були такі переселенці, які в громаді залишились. Зараз в Рава-Руській ОТГ зареєстровано 1800 внутрішньо переміщених осіб. Крім того, за словами голови громади, є такі, які ще не зареєструвались. Більшість з них живуть в приватному секторі. Для них в громаді навіть організували курси писанкарства і української мови, в яких задіяли 87 дорослих і 50 дітей.

Через воєнний час в громаді все-таки виникла проблема: показники виконання бюджету в квітні впали.

«Готуємо перегляд бюджету, щоб він був більш реалістичним. Оскільки ситуація змінилась, ми будемо переглядати його в сторону зменшення. Наскільки – визначимо з депутатами. Але відсотків 10 буде мінімум. «Зрізати» будемо капітальні видатки.  Наразі намагаємось забезпечити роботу всіх бюджетних і комунальних установ», – говорить Іван Івануса. До Великодня їх працівники, за словами голови громади, всі отримають зарплати.

оренда квартири Львів

Новини