Через війну ми відклали відкриття індустріального парку, – голова Кам’янка-Бузької ТГ

Фото:.wikipedia

Війна вплинула на економіку Кам’янко-Бузької територіальної громади. Хоча бюджет там виконують, але багато бізнесу зупинилось. Від багатьох планів довелось відмовитись. Про це в  ефірі «Першого Західного» розповів голова громади Олег Омелян.

Кам’янко-Бузька територіальна громада є однією з тих, хто першими відчув війну. 24 лютого в 06.40 ракети вдарили по їхній місцевості. Росіяни обстріляли військову частину.

«Ми відчули, що таке війна. Так, був страх. Ми кликали тракториста, треба було зробити певні роботи, а він каже: «Я не поїду, бо боюсь, що знову можуть вдарити». Але в більшості випадків,  люди відповідально до цього поставились. І на свій ризик дуже швидко надавали військовим потрібну допомогу», – розповідає голова громади.

Попри війну громаді вдається виконувати бюджет, але не весь бізнес зміг відновити роботу.

«Є ризики, особливо, щодо перетину кордону. У нас є багато фірм, які працюють на експорт. Стояло питання, де знайти транспорт, водіїв, які б змогли перетнути кордон. Важко було, але поступово ці питання розв’язувались. Ряд питань виникало, коли не було газу, пального, а в нас є виробничі підприємства. Це паралізувало роботу», – говорить Олег Омелян.

Війна призупинила плани з розвитку економіки громади. Цього року там планували запустити індустріальний парк. Навіть знайшли управляючу компанію, яка приводила з собою ще два підприємства з сфери дерево- та металообробки. Нині це все зупинилось. Релоковані підприємства також не поспішають туди переїжджати. Попри те, що на території є всі комунікації, окрім світла.

«Всі розуміють ризики, які є. Бо беруть обладнання, яке під кредитами. Ризики є в тому, на скільки часу це все затягнеться. Ще одне питання – світло. Нам треба було підтягнути великі потужності, а на сьогодні всі процеси призупинені державою. Ми розуміємо, що є виклик – війна. Але є питання економіки і нам якось треба годувати армію, і сплачувати податки», – говорить Олег Омелян.

Крім того, Кам’янко-Бузька громада поселила в себе 1114 внутрішньо переміщених осіб. Але, за словами голови громади, відбувається постійна міграція: одні повертаються додому, а на їхнє місце приїжджають інші. В основному, переселенці проживають в приватному секторі. Але також є  база відпочинку, де проживають 20 внутрішньо переміщених осіб і училище, де облаштувались 17 переселенців.

Дитячі садки в громаді відкрили лише частково, бо не всі забезпечені укриттями і бомбосховищами. «Батьки просять, ми йдемо їм назустріч: дозволяємо хоча би на 5-6 годин приймати дітей. Виникають непорозуміння, бо батьки вимагають на цілий день, але є ризики, що може бути бомбовий удар», – пояснює Олег Омелян.

оренда квартири Львів

Новини