«Червоний Хрест» не гарантував безпеку полонених з «Азовсталі» – заява

Фото: Слово і Діло

Міжнародний комітет Червоного Хреста дав пояснення, в яких зазначено, що він не гарантував безпеку захисників «Азовсталі», які потрапили в російський полон.

Про це йдеться в заяві МКЧХ, пише Українська правда.

«Ми не гарантували безпеку військовополонених, які потрапили в руки ворога, тому що це не в наших силах. Ми заздалегідь прояснили це сторонам.

Сторони конфлікту зобов’язані забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та громадської цікавості, а також від наслідків військових дій.

Тільки сторони конфлікту можуть остаточно забезпечити безпеку військовополонених».

У МКЧХ заявили, що не мають доступу до всіх військовополонених, зокрема й захисників «Азовсталі».

Щодо Оленівки в комітеті повідомили: «МКЧХ відвідав це місце один раз, у травні цього року, щоб доставити резервуари з водою цьому закладу.

Але ми не мали доступу до військовополонених, які утримувалися там на індивідуальній основі – відповідно до методів роботи МКЧХ у місцях ув’язнення – і це продовжується».

У МКЧХ також додали, що організація виступала в ролі «нейтрального посередника» для безпечного виходу військових з «Азовсталі».

Після вбивства російськими окупантами військовополонених в Оленівці ЗСУ, Міноборони, СБУ та омбудсмен України вимагають, аби ООН та МКЧХ, які виступали гарантами життя та здоров’я українських бійців, направили своїх представників до колонії.

Крім того, уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець попросив Міжнародний комітет Червоного хреста організувати відвідання ним зруйнованої росіянами колонії в окупованій Оленівці для огляду тіл загиблих українських полонених та спілкування з пораненими.

29 липня російські медіа повідомили про обстріл колонії в Оленівці на Донеччині, де утримувалися українські полонені. Пропагандисти стверджували, що є щонайменше 53 загиблих.

Генштаб України спростував звинувачення РФ, що удар нанесли ЗСУ. За інформацією Генштабу, росіяни намагалися приховати катування і вбивства полонених.

Підрозділи «Азову» оголосили полювання на причетних до вбивства військовополонених в Оленівці.

оренда квартири Львів

Новини