Чи платитимемо за вивіз сміття більше? В ЛМР розповіли про нововведення у лютому-березні

Фото ілюстративне: АСС

Львів’яни на порозі нововведень в оплаті за вивіз сміття. Вже у лютому-березні мешканці отримають окремі квитанції за цю послугу. Ці зміни пов’язані з вимогами закону «Про управління відходами», який вступив у дію в липні 2023. Відповідно до нього, усі міста, де мешкає не менше, ніж пів мільйона мешканців, мають визначити єдиного адміністратора послуги з управління відходами. У Львові створили окреме комунальне підприємство, яке перейняло на себе увесь комплекс питань поводження зі сміттям. Тепер мешканці чи їхні об’єднання будуть укладати угоди не з перевізниками, які вивозять сміття, а з цим ЛКП. Коли це відбудеться, як зміни вплинуть на тариф за вивезення сміття, чи передбачена відповідальність – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» начальник відділу просвітництва і комунікації Управління з питань поводження з відходами Львівської міськради Роман Яцикович.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: Суспільне

Мешканці будуть укладати угоду з єдиними оператором

– Що конкретно для мешканців Львова зміниться у лютому або максимум у березні?

– Оскільки у Львові є значно більше ніж пів мільйона населення, то доцільним було створення окремого комунального підприємства, яке буде адмініструвати послугу вивезення відходів. Тож, якщо на сьогодні у мешканців, які проживають в ОСББ, на території ЛКП та інших форм власності договірні відносини з компанією-перевізником, то тепер вони будуть укладати індивідуальну чи колективну угоду з єдиними оператором, тобто, адміністратором послуг. А вже на підставі цього, адміністратор буде визначати компанію-перевізника, яка буде обслуговувати цю послугу.

Зараз усе це є в процесі напрацювання і у лютому-березні відбуватиметься поетапне впровадження цього нововведення. Воно не буде раптовим, зміни, які ми вводитимемо будуть висвітлені на офіційних сторінках ЛМР та через засоби масової інформації.

З часом це буде окрема платіжка або рахунок

– Тобто, львів’янам потрібно бути готовими до того, що вони отримають нову платіжку, у якій окремо буде вказана оплата за вивіз сміття?

– На сьогодні у платіжці теж є стрічка щодо вивезення побутових відходів і ціна. Коли ми повністю перейдемо на адміністрування послуги з вивезення сміття, з часом, це буде або окрема платіжка, або окремий рахунок. Для прикладу, вже зараз у приміських селах мешканці мають індивідуальні угоди за номером на вивезення сміття. І коли єдиний оператор бачитиме, що є накопичення відходів, він рекомендуватиме додати або замінити контейнер, аби усі відходи поміщалися.

– Після того, як новостворене управління розпочне роботу, чи визначатиме воно операторів вивезення сміття – проводитиме відповідні конкурси, укладатиме угоди?

– Так, саме наш орган місцевого самоврядування буде уповноважений визначати політику управління відходами у місті. Ми будемо усе це поетапно організовувати. Саме такі функції закладає рамковий закон, який перш за усе, інтегрований під європейське законодавство управління відходами, де є ієрархія управління відходами. Через такі нововведення, рухаємося до роздільного збору та сортування сміття.

– Як управління визначатиме цих операторів?

– Це пропишуть в окремому документі, саме зараз уряд: Мінрегіон і Міндовкілля розробляють низку нормативно-правових актів, які будуть регламентувати діяльність єдиного оператора відходів, і органу місцевого самоврядування. Зрозумійте – не усе можна швидко змінити. Приміром, шведи мали рамковий закон ще 30 років тому, а ми впроваджуємо його лише тепер, уся ця система буде динамічно змінюватися. У підсумку, надаватиметься якісна послуга за яку, якщо мешканець сортує сміття, то й менше платить, не сортує, то платить більше – так є в усьому світі. Нараз триває початковий етап.

Фото ілюстративне: Експрес онлайн

Буде визначений середньозважений тариф

– У одному з пунктів закону про управління відходами йдеться про те, що новостворене комунальне підприємство має проводити розрахунок середньозваженого тарифу. Коли почнуть обговорювати збільшити тариф чи залишити його на старому рівні?

– Тарифи у нас були затверджені ще у 2017 році, потім було часткове коригування. Маємо розуміти, що здорожчання паливно-мастильних матеріалів, придбання контейнерної бази – усе це буде відображено у тарифі. Мешканці братимуть участь у громадському обговоренні, інформацію доведемо через ЗМІ.

– Як відбуватиметься рух коштів? Мешканці платитимуть єдиному операторові, тобто управлінню, а воно вже розраховуватиметься з виконавцями укладених угод?

– Саме так. Зараз проводиться облік відходів, зважування і буде зрозуміла єдина картина.

– Станом на зараз, на вашу думку, ціна послуг на вивезення сміття є ринково виправданою?

– Думаю, що у нас жодна з комунальних послуг не є виправданою. У громадах щось дотується містом, щось – ні, ціну за вивіз сміття ринковою важко назвати. Усе зношується і коштує це чимало.

Куди Львів зараз вивозить сміття

– Була заява міського голови, що до кінця 2023 завершиться більшість робіт з побудови сміттєпереробного заводу на Пластовій. У 2024 він запрацює? Куди ми зараз вивозимо сміття?

– Повна назва заводу «Механіко-біологічний комплекс переробки відходів», товін складатиметься з кількох частин і цілого комплексу робіт, серед яких осушення відходів, сортування ресурсно-цінних компонентів та інше. Зараз ці роботи здійснює ЛКП «Зелене місто», поряд з яким є міська компостувальна станція, що відбирає мокру фракцію відходів – її є найбільше, понад 35%. Щодо вивезення твердих побутових відходів, то є міста, з якими маємо угоди на вивезення.

– Чи можете ви назвати якісь терміни завершення робіт на заводі?

– Це не зовсім наша компетенція. Наше управління більше звертає увагу на те, які саме відходи повеземо на цей комплекс, скільки ми їх на сьогодні відсортовуємо, це відіграє ключову роль у формуванні тарифу. Якщо ми повеземо не сортовані, великогабаритні відходи, від яких псуватиметься техніка – на це усе витрачатимуться гроші і час. Тому одне з основних завдань – просвітництво і культура поводження з відходами.

Фото: ЛМР

– Як ви це будете робити? Програма «Чисте місто 2024»?

– Ми зрозуміли, що на сьогодні далеко не усі мешканці міста знають, до якої категорії відходів і що відноситься. 14 шкіл вже мають роздільний збір побутових відходів, там є окремі контейнери для усіх видів фракцій. Також є школа сортування, яку діє на території «Львівспецкомунтрансу», там діти вчаться за кольорами розсортовувати відходи. Тут ми навчаємо також вчителів і батьків. Вважаємо, якщо почати з садочків і початкових шкіл, то на виході матимемо якісний результат.

– Але, з іншого боку, тоді отримаєте сортоване сміття, мабуть, коли ці діти вже виростуть. Не ророзраховуєте на те, що доросле населення вчиться?

– У ЦНАПах навчаємо людей, яким 60+. Спочатку ми думали, що ця верства населення буде не зацікавлена та помилилися. А дітей бачимо, як агентів змін. Вони приходять додому і розповідають, що потрібно кидати папір до паперу, мокру фракцію розділяти. Насправді, старше покоління, молоді сім’ї, які заїжджають у новобудови, – стараються сортувати відходи. Поширюємо ці навики і через видатних львів’ян. Зокрема, з нами сортував сміття співак Табаков зі своєю творчою школою; так формуємо культуру поводження з побутовими відходами.

Фото: ЛМР

Усе, що відсортоване – надходить на переробні підприємства

– Часто біля контейнерних майданчиків можна почути від львів’ян – «яка різниця, куди саме кидати сміття, якщо сміттєвоз усе разом завантажить і скине в одну яму».

– У нас є маленькі 120-ти літрові контейнери з написом «органіка», вміст яких їде на компостувальну станцію з якої ми у 2023 зібрали понад 8 тисяч тон садово-паркових і органічних відходів, що є на 25% більше ніж у 2022. Львів вперше відсортував понад 1100 тон скла, бо в місті є 1350 контейнерів для цього і це високий показник. Також зібрано понад 1000 тон пластику, який потім їде на переробні заводи, а скло потрапляє на регіональні підприємства.

А те, що «усе скинули в одну машину», означає, що у контейнері було понад 50% несортованого сміття. Приміром, як правильно сортувати органіку? Є біорозкладні пакети і люди, якщо гидують, не хочуть в контейнер висипати органіку, повинні складати їх у цей пакет. Але коли ви кидаєте сміття у поліетиленовому пакеті, то цим завдаєте шкоду обладнанню компостувальної станції.

А великогабаритну побутову техніку ми збираємо на підприємстві «Львівспецкомунтранс» і у 2023 її було понад чотири тони.

Адмінвідповідальність за викидування сміття не у той контейнер

– Якщо львів’янин викидає несортоване сміття він отримує штраф, більший рахунок чи просто його просять більше так не робити?

Наразі просимо. Діємо методом просвітництва. Але Мінвідновлення готує рішення, що пов’язані з відповідальністю (у тому числі і кримінальною), а адміністративна буде наступати за те, що ви не у той контейнер викидаєте сміття. Реформа управління відходами передбачає і відповідальність.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляли Віктор Біщук та Ярина Капітан

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини