Дітей з тимчасово окупованих Росією територій можуть приймати у виші тільки за заявою, – Олег Паска

Фото: 1plus1

Зараховувати абітурієнтів з окупованих територій лише за заявами, а потім після першого семестру за результатами навчання залишати чи відраховувати. Таку пропозицію Міністерству освіти України на зустрічі із заступницею міністра Вірою Роговою у Львові висловили українські освітяни.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів директор департаменту освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації Олег Паска.

«Діти там не мають можливості зараз здавати тест. Вони в таких умовах стресових, які не дозволяють їм готуватись до цього мультитесту. Тому є такий варіант запропонований. Потім, за результатами навчання, вони або залишаються в закладі або йдуть, наприклад, в коледж або заклад профтехосвіти», – пояснює освітянський чиновник.

За його словами, в уряду освітяни просили також переглянути умови цьогорічного ЗНО. Зокрема, тривалість Національного мультитесту просили збільшити до 120 хвилин. І, як наголошує Олег Паска, з цим погодились всі присутні, навіть представники уряду.

Також львівські освітяни висунули пропозицію замінити один з предметів в мультитесті за вибором.

«Тому, що важко здійснити конкурс на спеціальність, наприклад, англійська мова за результатами з математики. Тому мусить бути, очевидно, англійська мова. Або наприклад, як ми будемо проводити конкурс в медуніверситет, якщо там нема хімії чи біології. Якщо ми хочемо мати фахівців, то ця пропозиція є логічна», – вважає Олег Паска.

Серед пропозицій була ідея не враховувати мотиваційні листи і залишити це на розгляд закладів вищої освіти. «Оскільки ми не знаємо в яких умовах мотиваційний лист був написаний, хто допомагав цей мотиваційний лист писати. І взагалі чітких критеріїв його оцінки немає. Тому, на нашу думку, це така маніпулятивна річ», – додає чиновник.

Чи погодиться Міносвіти на ці пропозиції, на думку Олега Паски, дізнаємося вже в перший тиждень травня. Оскільки повноваження озвучити правила і умови цьогорічного вступу до закладів вищої освіти Міносвіти отримає з 1 травня.

оренда квартири Львів

Новини