Добровольчі формування допомагають нам тримати порядок, – голова Оброшинської ТГ  

Фото: mapio

З початку війни в  Оброшинській територіальній громаді створили добровольче формування тероборони. Його учасники досі патрулюють місто. За словами голови громади Івана Галича, в цьому є сенс, оскільки за три місяці війни в громаді зменшилась злочинність.  

Про це він розповів в ефірі «Першого Західного».

«Мета цих загонів – це запобігання злочинам. Вони, як бачать, що є якесь правопорушення, реагують і повідомляють правоохоронців. Тобто, йде мова, швидше, про спостереження, а не про перевірку документів чи блокспоти», – зазначає управлінець громади. Але для цих добровольчих формувань з місцевого бюджету закуповують форму, розгрузку або плитоноску, рюкзак і головний убір.  

З 24 лютого в Оброшинській громаді зареєструвались 1218 внутрішньо переміщених осіб. З них близько сотні живе в комунальних закладах. Для них там поставили ліжка, обладнали душову кабіну.  Їх забезпечують повноцінним харчуванням. Але, щоб вони могли і далі проживати у громаді, Іван Галич вважає, що треба добудувати школу, і відтак, розділити приміщення: окремо для проживання переселенців і окремо для навчання дітей.

Цього року в Оброшино планували завершити ЦНАП: приміщення підготували, погодили вже меблі і обладнання, однак, через війну все зупинилось.

В громаді також склалась складна ситуація з транспортним сполученням.

«В нас в органах місцевого самоврядування немає повноважень, оскільки через Оброшино йдуть міжміські маршрути, наприклад, Пустомити-Львів.  Відповідно, повноваження в адміністрації. Також проблема в конкуренції на ринку.  Якщо би була альтернатива перевізнику, то перевізник би по-іншому поводився. І з іншого боку, і послуги були би кращі. Зараз, щоб хтось зайшов на місце цього перевізника – проблема», – говорить Іван Галич.

Основна стаття доходу Оброшинської ТГ – це податок на доходи фізичних осіб. Він складає 40% надходжень до бюджету. Ще 20% складає єдиний податок. Попри воєнний час, місцевий бізнес там продовжує працювати. Відтак, наразі в громаді виконують план з наповнення місцевої казни. Релокованих підприємств у них поки немає.

Зате в Оброшинській ТГ є реверсна дотація у розмірі 1 млн 300 тисяч гривень через малу кількість населення. «Нам вираховується таким чином, що ділиться на кількість населення. Якщо громада невелика, тоді виходить реверсна дотація», – пояснює голова громади.

оренда квартири Львів

Новини