Економіка зможе швидко відновитись, якщо правильно себе вести, – професор економіки

Фото: biznesua

Українська економіка має багато проблем, але і прекрасну перспективу. На відміну від російської. Коли війна закінчиться, Україні будуть допомагати грошима, а Росію – навпаки, будуть дусити, щоб  не відновила свою економіку і не стала знову загрозою вже для всього світу.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів економічний експерт, професор кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету “Львівська Політехніка” Олексій Другов. 

На його думку, запорука виживання української економіки у довготривалій війні – це фінансова підтримка західного світу. І той буде нам допомагати, впевнений експерт.

«Якщо до війни нам було потрібно 5-6 млрд доларів на місяць з усіма соціальними виплатами, то зараз ми витрачаємо більше, бо зараз додались військові витрати – це 2-3 млрд доларів щомісячно. І враховуючи, що економіка працює зараз на 20 %, то нам потрібно десь 5-7 млрд., але тут не треба мислити в тому сенсі, якому мислили, коли війна розпочиналась. Коли війна закінчиться, нам треба буде визначити точки росту, туди інвестувати кошти, створювати сприятливі умови, підтримувати», – вважає експерт.  Він говорить, що якщо ми будемо використовувати ці кошти без корупції, то отримаємо якісний економічний ефект.

Він наголосив, що зараз не треба рахувати, скільки ми можемо заробити завдяки українському бізнесу, бо основний розрахунок зараз робиться не на внутрішні ресурси. Зараз економіка України тримається на тих обіцянках і тих коштах, які ми отримаємо закордоном.

Тому і лякатись прогнозів щодо держборгу, який може сягнути 95%, на його думку, не варто. В світовій історії були приклади, коли країни під час повоєнного відновлення економіки, мали і 200% і 300% держборгу.

«Треба по-іншому дивитись на ці речі. У світі є приклади успішної швидкої відбудови. От Японія, яка програла, і на яку наклали великі репарації. Вона впродовж 15 років змогла відновити свою економіку і вийти в лідери за рахунок виготовлення технологічної продукції. Вони вибрали правильну галузь, вклали гроші. Візьміть Західну Німеччину – та сама ситуація. Завдяки допомозі Штатів, вона вийшла в світові лідери протягом 15 років. Так само Південна Корея. Прикладів є багато. і якщо правильно себе вести, то економіка зможе правильно відновитись», – переконаний Олексій Другов.

оренда квартири Львів

Новини