Фермери не готові брати необроблені землі, – голова Белзької ОТГ

Фото: travel.tochka.net

Аграрії не охоче користуються пропозицією влади засівати вільні території. Вони не впевнені, що їм вигідно обробляти неготову землю і садити врожай на підставі однорічних договорів.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповіла голова Белзької територіальної громади Оксана Береза.

За її словами, зокрема великих масивів земель у них не залишились, а багато територій є заліснені. Чи будуть вони цікаві бізнесу, в громаді сподіваються побачити на місцевій сесії після Великодня, де мають розглядати це питання.

Загалом в громади є проблеми з бюджетом. Фінансовий план не виконався через борги бюджетоутворюючого підприємства. У Белзькій громаді – це шахта «Степова». Все залежить від того, як перераховують виплати шахтарям, бо податок на доходи фізичних осіб – це головне надходження для громади. Але грошей на захищені статті наразі вистачає, зазначає Оксана Береза.  

В той же час, через скорочення державою освітянської субвенції, в громаді готуються до можливого скорочення виплат, але ще не знають на чому будуть економити.

«Ми зробили оптимізацію освіти в громаді. Громада не така економічно спроможна, щоб дозволити собі зайві витрати. Тому зараз освітянське навантаження є менше. Якби ми цього не зробили, цей відсоток потягнув би ще кілька мільйонів. Наразі радимось, як має бути. До цього часу у нас була доплата за престижність професії – 30%. Не готова сказати, що будемо робити, але будемо шукати різні варіанти», – говорить керівниця Белзької ОТГ.

Крім того, на сьогодні в Белзькій громаді зареєстровано 1300 внутрішньо переміщених осіб.  Їх намагаються розселяти по всіх населених пунктах: як в школи і садки, так і в приватний сектор. «Нам дуже приємно, коли переселенці переходять на українську мову, стараються комунікувати з місцевим населенням. Дехто з дітей під’єднався до нашого дистанційного навчання. Але є і дітки, які працюють з програмами дистанційними, за якими вони навчались вдома», – розповідає голова громади.

За словами Оксани Берези, під час першої хвилі приїжджали, переважно, молоді люди, які залишалась в громаді на день-два, відпочивали і їхали за кордон. Далі поїхали люди старшого віку. І серед них є багато таких, які сподіваються залишитись в Белзі.

Питання реєстрації внутрішньо переміщених в громаді вже майже вирішили.

«Делегувати реєстрацію на старостинські округи ми не хотіли, бо розуміли, що їм буде важко. А в нас для такої роботи був лише один працівник в штаті. Тому ми залучили дівчат з інших відділів, поставили 4 старих комп’ютери. Дівчата працюють, можна сказати, цілодобово, бо в нічний час система не висить. Але ми розуміємо, що для переселених людей це важливо, бо це кошти для них», – говорить голова громади. Там також створили чергу і викликають переселенців для реєстрації в різні години.

В громаді також є дуже великий відсоток мобілізованих. Як каже Оксана Береза, «рахунок йде на тисячу» – приблизно кожен десятий мешканець громади поїхав на фронт. Матеріальних виплат їм в бюджеті не передбачили, як в деяких інших громадах, але допомагають з пошуком амуніції і інших речей, необхідних для фронту.

оренда квартири Львів

Новини