«Готуємося до гіршого, сподіваємось – на краще». Чиновники про блекаути на Львівщині цією зимою та чи запрацює Добротвірська ТЕС

Фото Pmg.ua

НАЕК «Енергоатом» має провести ремонти ще двох енергоблоків атомних станцій у межах підготовки до опалювального сезону. «Нам залишилося ще два енергоблоки відремонтувати цього року, які будуть в енергосистемі до листопада», – зазначив в.о. голови правління компанії Петро Котін. Ремонт ще одного енергоблоку, ймовірно, перенесуть уже на 2025.

Яким є алгоритм дій при можливих блекаутах на Львівщині, чи відбуватиметься облаштування лікарень, садочків, шкіл сонячними панелями та чи можливо відновити Добротвірську ТЕЦ – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» директор департаменту паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства Львівської ОВА Богдан Кейван та Добротвірський селищний голова, голова комітету Всеукраїнської асоціації громад з питань життєдіяльності монопрофільних громад Тарас Келеберда.

Відеоверсія програми – тут.

Фото: Львівська ОВА

«Львівщина забезпечена резервними джерелами живлення»

– Уже два тижні як в Україні скасовані графіки відключення електроенергії. Від чого це залежить? До чого готуватися взимку, бо в «Енергоатомі» уже попередили, що перед стартом нового опалювального сезону будуть виводити кілька енергоблоків на ремонт?

Богдан Кейван: Планові ремонти енергоблоків – це щорічні процедури, незалежно чи це війна чи ні слід готувати обладнання до роботи в осінньо-зимовий період.

Щодо зими, то готуємося до гіршого, сподіваємось – на краще. Все буде залежати: мінус 5 буде і мінус 20 – це величезна різниця. Безперечно, графіки погодинних відключень за командою «Укренерго» теж будуть вводитися в зимовий період.

Наразі Львівщина забезпечена резервними джерелами живлення. Зокрема, комунальні заклади, освіти, охорони здоров’я, культури на 100% з генераторами. Минулого року за рахунок коштів державного бюджету та донорських вливань ми завезли туди 540 одиниць такого обладнання.

«Добротвір буде готовим до опалювального сезону»

– Знаємо з різних джерел, зокрема компанії ДTEK, що 80-90% теплової генерації або зруйнована, або пошкоджена. Для таких громад, як Добротворів чи Бурштин це особливо відчутно. Зокрема, у Добротворі генерація тепла це не лише електро-, а й теплопостачання. Яка зараз у громаді ситуація та що вдасться до старту нового опалювального сезону полагодити?

Тарас Келеберда: Добротвірська теплоелектростанція призупинила свою роботу, виробниче обладнання зазнало значних руйнувань: це і будівлі, і виробничі приміщення. Таким чином станція, яка була надавачем послуг тепла і гарячої води, зараз не працює. Подібна ситуація і в Бурштині, Зеленодольську, Ладижині… Це суттєві ризики для проходження опального сезону 2024-2025 років.

Фото: Добротвірська селищна рада

Зокрема, у Добротворі централізованим опаленням і гарячою водою було охоплено 100% населення. Це 194 житлових будинки і 15 об’єктів соціальної сфери. Загалом, це майже 7 тисяч мешканців селища.

Спільно з Львівською ОВА напрацьовано ряд технічних і організаційних заходів. Насамперед, визначено наші потреби. Зокрема, для проходження опалювального сезону нам потрібно 15 мВат тепла по блочно-модульних котельням і не менше 1мВат – по об’єкту розподіленої генерації, тобто когенераційних установках.

25 червня Львівська ОВА, Добротвірська селищна рада та GIZ (компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) підписали меморандум про співпрацю. За ним GIZ зобов’язувався профінансувати технічні рішення, зокрема, розробку техніко-економічного обґрунтування. Це був перший крок для забезпечення альтернативним теплозабезпеченням мешканців Добротвора. Також на етапі підписання угода між Допротвірською селищною радою та Міністерством економіки та кліматичної політики Нідерландів про передачу двох когенераційних установок – по 500 кВт кожен. Вони мають бути до жовтня уже у нас.

Добротвірська ТЕС. Фото ілюстративне: ДТЕК

Також Товариство Червоного Хреста провело закупівлі аварійно-блочних модульних котелень і відповідно для Добротверської міської лікарні буде передано котельню контейнерного типу на 500 кВт. Розпочато розробку проєктно-кошторисної документації щодо її підключення.

– А чим коштом це буде відбуватися?

Місцевого бюджету. Що стосується 15 мВат, аби забезпечити резервним теплозабезпеченням селище Добротвір, то є розуміння на рівні Кабінету міністрів щодо виділення з резервного фонду відповідних коштів. Це також буде співфінансування з обласного та місцевих бюджетів.

Переконаний, що будуть швидко прийняті відповідні рішення, аби закупити відповідне обладнання та почати його монтаж та підключення, щоб у максимально стислі терміни бути готовими до опалювального періоду.

Підписання Меморандуму з GIZ. Фото: Львівська ОВА

«Треба ставити газопоршневі електростанції»

– Розуміємо, що ситуація буде відрізнятися по всій країні. Як Львівська область готується до ймовірних блекаутів, щоб бодай об’єкти критичної інфраструктури буде з теплом та електроенергією – який алгоритм дій?

Богдан Кейван: Відповідно до постанов Кабінету міністрів сформовані списки об’єктів критичної інфраструктури. На Львівщині у цьому переліку 718 об’єктів. Це житлово-комунальні, лікарні, тепловики… Вони будуть мати пріоритетне живлення під час графіків погодинних відключень.

Але це не означає, якщо буде навантаження, що усі будуть забезпечені – навіть критична інфраструктура – електроживленням. Маємо усвідомлювати, що кожен такий об’єкт має мати як резервне джерело живлення, так і резерв палива і не в талонах. Бо, якщо не буде світла, то не працюватимуть і заправки.

– Урядовці обговорюють різні сценарії як запобігти найгіршим сценаріям. Зокрема, йдеться і про децентралізацію мереж. Ще один спосіб – альтернативні джерела живлення. Затверджена програма автономізації лікарень, шкіл, садочків – їх мають облаштовувати сонячними панелями. Чи є вже розуміння, як це буде відбуватися

– Є завдання міністра охорони здоров’я, аби лікарні мали своє резервне водопостачання і по мірі можливості – резервне джерело теплопостачання. Уже розробляються проєкти індивідуальних котелень для лікарень. Також частина з лікарень мають артезіанські свердловини, інші – в процесі підготовки документації.

Газопоршнева установка. Фото ілюстративне: Конкурент

– А як щодо сонячних панелей у школах, садочках?

Триває прорахування. Однак для розуміння, у зимовий період сонячні панелі віддають до 10% своєї потужності. Основна їх робота – це весна-осінь.

Тому нам треба ставити газопоршневі електростанції. У Львові в теплокомунерго розташовані уже 8 таких установок, потужністю від 50 кВт до 1,5 мВт. Вони будуть використовуватися для вироблення електричної енергії для потреб безпосередньо котельні. Щоб споживачі, навіть в разі відсутності електроенергії, мали як тепло, так і гарячу воду.

«Необхідне співфінансування»

– Чи у Добротвірській громаді, ймовірно, після того, як сталося руйнування ТЕС думали про децентралізацію мереж, альтернативні джерела живлення?

Тарас Келеберда: Звичайно. Ситуація, яка склалася з Добротвірською ТЕС, викликала величезні ризики. Тож ми, спільно з Львівською ОВА, проходимо шлях щодо децентралізації забезпечення електроенергією, теплом і гарячою водою.

Щодо інших монопрофільних громад, зокрема Бурштина, Ладижина, Зеленодольська, то там теж зрозуміли, що слід працювати над цим. Потрібний як комплексний, так і індивідуальний підхід, на усіх рівнях: державному, регіональному та місцевому. Бо усі ці громади є монопрофільними, на 80%-90% залежали від постачання від ТЕС. Окрім того, якщо ці підприємства зупинили роботу, то не стало надходжень і до місцевого бюджету. Тому необхідне співфінансування.

Якщо ж є громади більш спроможні, то вони мають самостійно думати над тим, як вирішити питання забезпечення електроенергією та теплом.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляла Ніна Сукач

оренда квартири Львів

Новини