Громада втратила від скасування акцизу, але рятує ПДФО, – голова Тростянецької ТГ

Фото: Тростянецька ТГ

В Тростянецькій територіальній громаді готові розпочати навчання в школах з 1 вересня. Завдяки спонсорам, їм вдалось внутрішньо переміщених осіб переселити з комунальних закладів в санаторій. Таким чином, школи стали вільними для навчання.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів голова громади Михайло Цихуляк.

З початку війни до Тростянецькій ТГ прибуло близько 1000 переселенців. З них зареєструвались  640 осіб. Але реально зараз проживає до 280 людей. За словами Михайла Цихуляка, ці особи, швидше за все, у них і залишаться, оскільки не мають куди повертатись.

«З ними, дійсно, складна ситуація. Ми зараз пробуємо їм всілякими методами допомагати. Є люди, які вже ремонтують собі приміщення, бо розуміють, що вони на довше залишаються. Тому, я думаю, що приблизно 200 осіб затримаються в нас», – розповідає управлінець. За його словами, їх контингент – різний: є і жінки з дітьми, і чоловіки, і молоді хлопці.

В громаді навіть знайшли дві земельні ділянки, на яких можна було б розмітити модульні будинки для переселенців. Дехто з внутрішньо переміщених осіб вже знайшов роботу у Львові, дехто в громаді. Ще більше роботи з’явиться через релокований бізнес. В Тростянецьку ТГ переїхало два підприємства, які виявили бажання працевлаштовувати переселенців. Одне з них спеціалізується на обробці деревини, інше – на швидкому харчуванні.

«Ми створили електронний каталог, де ми оцифрували всі об’єкти нерухомого майна комерційного призначення, розписали їх і надіслали у відповідні міністерства, які займаються релокацією бізнесу. Поки що переїхало лише два. Але я переконаний, що переїде більше, бо ми громада, яка розташована близько від Львова», – вважає Михайло Цихуляк.

Також місцевий бізнес повністю відновив роботу, оскільки його специфіка не залежить від логістичних зв’язків зі Сходом чи Півднем України, а тому можуть вчасно платити податки. Через це виконання бюджету в громаді в першому кварталі було на рівні 173%. Навіть попри те, що Тростянецька ТГ втратила від скасування акцизу на пальне, оскільки на території громади 6 автозаправок.

«В нас так склалось, що великий відсоток ПДФО надходить в громаду. Люди, як отримували заробітню плату – так і отримують. Навіть більші зарплати. Тому в нас пішов такий приріст», –  пояснює голова громади.

Не вдалось цього року їм ввести посаду «Офіцер громади», оскільки через війну припинилась державна програма, яка це передбачала, додає управлінець.

Через воєнні дії, в громаді призупинили і заходи щодо розвитку туризму, хоча плани, за словами голови, у них були великі.

«У нас є 5 різних туристичних маршрутів. Є такі, які пов’язані з зеленим туризмом, де можна подорожувати. Це більше «Львівське Опілля». Є маршрути «Шляхами Скарбека» – це ряд будівель, дотичних до історії Скарбека. Є німецькі поселення. Тобто, є що переглядати», – говорить голова Тростянецької громади.

оренда квартири Львів

Новини