Індустріальні парки можуть стати офшорними зонами, – Михайло Цимбалюк


Нерівні умови між підприємцями та законодавча шпаринка для зловживань. Так про діяльність індустріальних парків в ефірі «Першого Західного» висловився народний депутат Михайло Цимбалюк.

21 червня Верховна рада проголосувала за законопроєкти №5688 та №5689, які передбачають низку фіскальних стимулів для індустріальних парків. Фракція «Батьківщина» за них не голосувала.  Михайла Цимбалюк пояснив, чому він з колегами не підтримали законопроєкти.

За його словами, передовсім в документах не виписаний механізм створення індустріальних парків.

«В даному випадку створюється нібито технопарк, який буде звільнений від сплати за землю, комунікації, мита. До 2007 року у нас вже діяли такі  речі, які називались Вільна економічна зона. Якщо говорити про Яворівську, то це дало поштовх. Але їх було декілька в області. Чому вони не спрацювали? Тоді це була корупційна складова: туди завозились без мита товари, потім все зникало і не працювало», – розповідає Михайло Цимбалюк.

Він говорить, що автори законопроєктів  не переконали його і колег, що знята ця корупційна складова і будуть рівні правила гри. Бо виходить так, що якщо ти не зареєструвався в цій зоні, то ти вже не в рівних умовах. Навпаки, він вважає, що після війни вся територія України має працювати за єдиними і прозорими правилами гри.

Крім того, в законопроєктах не має чіткої норми щодо створення робочих місць.

«Ми вимагали, щоб ці умови прописали. Наприклад, якщо це малий бізнес, то хай він створить 10 робочих місць, середній – 100 місць чи більше. Ні, виписана норма так, що ти ввозиш товар, не платиш ні копійки і не несеш відповідальності, що там буде саме виробництво. Хоча нас переконували, що це запроваджується саме для розвитку виробництва. Тому ми не проголосували. І вважаємо, що якщо закон підпише президент, він не буде дієвим. Це шпаринка для тих, хто захоче в Україні «відмивати гроші», – говорить нардеп.

За його словами, для того, щоб відновлювати і розвивати промисловість, не потрібні технопарки, потрібна реальна економічна стратегія уряду.  

«Перше: потрібна стратегія. Друге: координація діяльності центральної влади з місцевою, і третє: виділення коштів. Це не простий процес, бо наша промисловість на 70% нині є знищена. Частина з неї ніколи не буде відновлена», – зазначає нардеп.

Він також  порівнює індустріальні парки з інвестиційними нянями. Останні, на його думку, не спрацювали, так буде і з індустріальними парками. Крім того, депутат переконаний, що ніхто з великих інвесторів під час війни вкладати в українську економіку не буде: чи це буде індустріальний парк, чи інша зона. Більше того, за його словами, для інвесторів важливіше, щоб в Україні все «керувалось не законом сили, а силою закону», тому, на думку Михайла Цимбалюка, передовсім треба завершити реформу в правоохоронних органах.

оренда квартири Львів

Новини